Nincs ennél jobb hely az együttélés bemutatására

 

Nincs ennél jobb hely az együttélés bemutatására

Ilan Mor, Izrael állam nagykövetének köszöntője a Szegedi Őszi Zsidó kulturális Fesztivál megnyitóján.

 

Nagy elismerés illeti Ledintzky András urat, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökét, Izrael konzulját, nélküle nem jött volna létre ez a fesztivál, ő az élő példája a magyar-izraeli barátságnak. Az ő tevékenysége nem csak magyar zsidókat hív ide, hanem egyben gondoskodik az izraeli művészet bemutatásáról is.

Van-e annál jobb, ha a magyar és az izraeli kultúra találkozik, van-e ennél jobb eszköz, mint ez a fesztivál, az a híd, amin a két nép találkozik? Nincs és ez is az elnök úrnak köszönhető. Szeged városának vezetői, lakói is nagyon sokat tesznek azért, hogy az izraeli és a magyar emberek barátságban éljenek egymással. Nem szabad elfeledkezni azokról az izraeli diákokról sem, akik itt tanulnak, majd amikor végeznek, akkor Magyarország és a Szegedi Tudományegyetem követei lesznek és orvosként pedig nagyszerű gyógyítói lesznek Izrael népének. El kell mondani, az izraeli akadémia, a az itteni egyetem, a kutatóintézetek kapcsolatai is kiválóak, ebben az évben egy hatalmas előrelépésnek lehettünk szemtanúi. Ugyanilyen kiválóak, s még erősebbek lesznek Szeged városának kapcsolatai Izraellel, mi mindent megteszünk ezért.

Most a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján veszünk részt, a világ egyik legszebb zsinagógájában. Nagyon köszönöm az igazságügyi miniszter úr, az IHRA elnökének szavait, melyben megerősítették, felújítják a világ negyedik legnagyobb zsinagógáját. Ez a döntés legyen áldásos, mert ez nem csak a zsidó közösségnek szól, hanem Szeged népének és Magyarország lakosságának egyaránt, hiszen ez az építmény az elmúlt kor egyik gyöngyszeme. Ennek a zsinagógának nem csak az a küldetése, hogy zsidók jöjjenek ide és imádkozzanak, hanem, hogy mindenki jöjjön el ide, hogy tanúja lehessen a zsidó oktatásnak, a vallásnak, vigyék hírét, milyen is az ősi zsidó kultúra.

Szegeden, ahogy Magyarországon másutt is, a zsidóság a reneszánszát éli. Itt ezen a fesztiválon is, ahol olyan nagyszerű előadók lépnek fel majd, mint Illényi Katica és együttesem, amelyik Izraelben többször is fellépett már, egyfajta ötvözetét adva a magyar-zsidó, a magyar-cigány és a magyar kultúrának. Szeretnék mindenkinek nagyon kellemes időtöltést kívánni, kívánom, hogy mindenkinek örök emlék legyen a fesztivál minden programja.

Miután hamarosan ránk köszön a zsinagógai új esztendő, engedjék meg, hogy mindenkinek boldog új évet kívánjak, Shana tova!