Országos főrabbi: A Mazsihisz elítéli az utóbbi napok izraeli erőszakos és gyilkos cselekedeteit

Országos főrabbi: A Mazsihisz elítéli az utóbbi napok izraeli erőszakos és gyilkos cselekedeteit

 

Frölich Róbert nemrég megválasztott országos főrabbi Facebook oldalán tette közzé az alábbi nyilatkozatot.


jizkorbaner
A Tóra és a zsidó világszemlélet alapja, hogy az emberi élet szent. A MAZSIHISZ az utóbbi napok izraeli erőszakos és gyilkos eseményeit a legmesszebbmenőkig elítéli, egyetértve David Lau askenáz főrabbi kijelentésével, mely szerint ” ez nem a Tóra és a judaizmus szerint való”. Semmi sem mentheti a gyilkost vagy a terroristát, tartozzon bármely nemzethez vagy valláshoz!
***
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, kormányának más tagjai és az izraeli parlamenti ellenzék vezetői is felemelték szavukat az elmúlt napok erőszakos eseményei kapcsán.

Belehalt sérüléseibe az a tizenhat éves lány, akit életveszélyes sérülésekkel szállították a kórházba csütörtökön, miután egy ultraortodox zsidó szélsőséges hátba szúrta a felvonuláson.

A szintén az elmúlt héten egy palesztin család háza ellen elkövetett, egy másfél éves kisgyerek életét kioltó gyújtogatás, valamint a melegfelvonulás elleni támadás hatására az izraeli kormány vasárnap bejelentette, hogy szigorítja a zsidó szélsőségesek elleni intézkedéseket.

A jövőben velük szemben is alkalmazható lesz az adminisztratív őrizetben tartás, vagyis vádemelés nélküli határozatlan ideig tartó fogva tartás, amit eddig csak a palesztin szélsőségesekkel szembeni eszközként vetettek be Izraelben.

Szombaton este Tel-Avivban, Jeruzsálemben és több más izraeli városban ezrek tüntettek a két terrortámadást elítélve, ennek kapcsán pedig a gyűlöletkeltés és az erőszak ellen. A jeruzsálemi nagygyűlésen felszólalt Reuven Rivlin államfő is, aki kemény intézkedéseket követelt a zsidó radikálisok ellen.