Ilan Mor: Nagykövetként, izraeliként, zsidóként én mindig is a párbeszéd híve vagyok

Nagykövetként, izraeliként, zsidóként én mindig is a párbeszéd híve vagyok

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete

 

 

 

ilán mores breuer

A minap egy konferencián Tihanyban Ön kiállt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem döntése mellett, azt példaértékűnek nevezte.

Én valóban úgy gondolom, hogy az egyetem, a rektor döntése helyénvaló volt, melynek értelmében a Holokausztról és az antiszemitizmusról egy külön kurzust adjanak elő. Ez egy újító, fontos és jelentős döntés volt. Azt is gondolom, hogy mind az egyetem, mind a rektor döntését erősíteni kell a továbbiakban, aki szerintem most jogtalan támadásoknak van kitéve.

A már említett tihanyi konferencián Ön volt az egyetlen diplomata. Mi volt ennek az oka?

Elsősorban azért, mert nekünk nagyon fontos téma került itt szóba, a vallások közti párbeszéd. Mellette nagyon fontosnak tartom, hogy azt a gondolatot, amiről szó volt a szélesebb tömegek mis meghallják, a Nostra Aetatet. Nagykövetként, izraeliként, zsidóként én mindig is a párbeszéd híve vagyok. Természetesen ez a párbeszéd lehetne aktívabb, vagy akár érzelmekkel teltebb is, ám az a lényeg, hogy mindenképpen legyen párbeszéd, függetlenül az érzelmek hőfokától. a lényeg, hogy kezdjünk el beszélgetni.

Nagykövetként mi a véleménye a magyar-izraeli kapcsolatokról?

A két ország közti kapcsolat a szokásoson túlmenően is nagyon jó, ez nem egy embertől függ. A nagykövetségnek és nekem, mint nagykövetnek az a feladatunk, hogy ezt az alapot mindenképpen erősítsük. Magyarország nem csak abban fejti ki megértését Izrael felé, ahogy kifejezi magát, hanem az Európai Unión belül is, illetve azon nagyon kevés országok egyike, sajnálatos módon, amelyik általánosságban is megértést tanúsít Izrael biztonságpolitikai szükségletei, helyzete iránt.

Évközben, nem lehet Önt könnyen elérni, mert munkatársai azt mondják valahol, valamelyik iskolában tart előadást. Most, hogy itt a nyári szünet, mit fog csinálni?

Nagyon fontosnak tartom, hogy iskolákban, gimnáziumokban előadásokat tartsak, terjesztve a tudást Izrael Államról. A nyári szünetet arra használom, használjuk fel, hogy erővel feltöltődjünk, így készüljünk fel a következő tanévre, a gimnáziumokban és az egyetemeken egyaránt. Ez egy nagyon fontos év volt, már meg is kezdtük az előkészületeket, hogy bemutassuk újra Izraelt a mi szemünkkel.

Ha 50 év múlva valaki Izraelről kérdez?

Először is nem egy oldala van Izraelnek, hanem több is, mint a demokrácia, a pluralizmus, a fejlődés, de a múltat is be kell mutatni, a Holokausztot, de ezeket együtt kell megtenni. 50 év múlva is büszkén vállaljuk majd a teljesítményeinket, hiszen az a cionista projekt, amit mi Izrael Államnak hívunk mindenképpen győzni fog a saját léte kérdésében.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. június 19-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.