A magányos cédrus – Csontváry géniusza

A magányos cédrus – Csontváry géniusza

csontváry m.c.

A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel nyílik életmű-kiállítás július 5-én egyik legnagyobb magyar festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar munkáiból a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében. A különleges tárlatot a budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében december 31-ig tekinthetik meg. 

„Kell, hogy az embernek megadassék a képesség a szép felismerésére, a gyönyörűségre” – idézte a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Csontváry Kosztka Tivadar gondolatait Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mint fogalmazott, élete egyik legszebb feladatának tekinti a Csontváry-életmű bemutatását és méltó reprezentálását. A tárlat helyszínéül egy szimbolikus épület, a budai várban található Honvéd Főparancsnokság szolgál, amelyet a XIX. században a magyar nemzeti nagyság kifejezésére terveztek. A II. világháború viszontagságait elszenvedő épület 2014 nyarán újult meg, hogy fogadhassa látogatóit – ismertette.

Gulyás Gábor, a tárlat kurátora elmondta, hogy Csontváry képeit 17 teremben és 2 szinten tekinthetik meg az érdeklődők, amelyhez mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfal is társul. A festményeket információs szövegek, fényfolyosó és játékfilmes spotok kísérik, amelyek a művész életútját különböző aspektusokból közelítik meg. Emellett családoknak és csoportoknak szóló múzeumpedagógiai programokkal és szakmai konferenciával készülnek, később pedig katalógust is készítenek belőle.

A kiállítás Mai cédrusok címmel egy kortárs kamaratárlattal is kiegészül, amelyben Bukta Imre, Csurka Eszter, feLugossy László, Galambos Áron, Keserü Ilona, Kis Róka Szabolcs és Szűcs Attila munkái szerepelnek.

A tárlat december 31-ig látogatható.