Kósa Lajos : nem lesz vaskerítés, csak nem engedjük be a menekülteket

Kósa: nem lesz vaskerítés, csak nem engedjük be a menekülteket

Nem lesz vaskerítés a határon, csak egyszerűen nem engedik be a határon a menekülteket – ezt Kósa Lajos mondta a Napi Gazdaságnak.

A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta a lapnak, hogy Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekintik, így ha valaki Szerbiába menekül a hazájából, és onnan folytatná útját Európába, akkor az adott személynek Szerbiában kellene menedékjogot kérnie. Kósa Lajos szerint, aki Szerbia felől érkezik, már nem lehet menekült, csak illegális bevándorló, vagyis minden vizsgálat nélkül visszatoloncolhatnák Szerbiába.

kósa lajosKósa Lajos

Az alelnök emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek.

lap szerint a legfrissebb adatok alapján 420 ezer, bevándorlásról szóló, kitöltött konzultációs kérdőív érkezett vissza postán a kormányhoz. Ezenfelül 15 ezren az interneten válaszoltak a kérdésekre. A kérdőívek kézbesítése június közepéig folyamatos, több mint egymillió állampolgár csak a következő napokban kapja kézhez a kérdőívet. A Napi Gazdaság szerint eddig 200 ezer kérdőívet dolgoztak fel, és az eredményekből világosan látszik, hogy a magyar állampolgárok több mint nyolcvan százaléka szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos törvényeket. Erre szükség is lehet, hiszen a legújabb információk szerint eddig mintegy 53 ezer menekültügyi kérelem érkezett a hatóságokhoz, az elmúlt hétvégén pedig egy kisebb falunyi ember, azaz majdnem 1500 bevándorló lépte át a határt.

atv.hu / Napi Gazdaság /  BPI