Aktuális hetiszakaszunk Sölach Löchó (שְׁלַח-לְךָ)

HETISZAKASZ: Sölach Löchó (שְׁלַח-לְךָ)

 

sabat slom 9999999

Gyertyagyújtás

A szombati gyertyagyújtás rendje
A férjes asszonyok két gyertyát gyújtanak otthonukban vagy ahol vacsorázni fognak – van, ahol minden gyermek után további egy-egy gyertyát is gyújtanak. A kislány hároméves kora körül, amikor már el tudja mondani az áldást, kap szüleitől egy gyertyatartót, és elkezdi a szombati fények gyújtását.
A lányok csak egy gyertyát gyújtanak, előbb, mint anyjuk, hiszen lehet, hogy a mamának még egy kicsit segítenie kell a gyújtásban, aki nem nyúlhat többé gyertyához, ha már gyújtott.
Szokás néhány pénzdarabot tenni a cödáká perselybe a gyertyák meggyújtása előtt.
Az asszony vagy a lány meggyújtja a gyertyákat, kezét kiterjeszti a lángok fölött. Három körkörös, hívogató mozdulattal érzékelteti, hogy elfogadja a szombat szentségét. Azután kezével eltakarja szemét, és elmondja A gyertyagyújtás áldásai című részben található szombati áldást.
Ezután felfedi szemét, hogy befogadhassa a szombat fényét.
Úgy tartják, a gyújtás ideje különösen alkalmas arra, hogy egészségért és boldogságért imádkozzunk. Az ilyen ima hamar meghallgatásra talál, mert a szombati gyertyagyújtás nagy micvájának teljesítése közben mondjuk.
Fontos! A szombati gyertyákat pénteken este, naplemente előtt kb. 18 perccel, a naptárban jelölt gyertyagyújtási időben kell meggyújtani. Naplemente után tilos gyújtani, mert az a szombat megszentségtelenítésének számít!
Az áldás fonetikus átírásban:
Báruch átá Ádonáj Elohéjnu melech háolám, áser kidsánu bemicvotáv vecivánu lehádlik nér sel sábát kodes.
Ünnepnapon a fentiekhez képest az a különbség, hogy
―      cödákát csak az ünnep első estéjén szabad adni, ha nem esik szombat estére,
―      a szombati áldás helyett az ünnepi áldást mondjuk,
―      az előző oldali jegyzetek szerint, van amikor naplemente után is lehet gyújtani, és van amikor csak a csillagok feljövetele után lehet.
Égő lángnak számít az ünnep kezdete óta folyamatosan égő tűz: például a gázkészülék őrlángja, a gáz- vagy gyertyaláng.
Ha valamilyen oknál fogva férfi gyújtja a gyertyát, ne mondja a Sehechejánu áldást, mert azt a Kidusban fogja mondani.

A gyertyagyújtás áldásai

1. Sábát

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּלְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת קֹדֶשׁ.

Boruch áto Ádojnoj Elojhénu Melech Hoojlom, áser kidsonu bö­mic­vojszov vöcivonu lehádlik nér sel sábosz kodes. 

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszentelt minket pa­rancsolataival, s meghagyta, hogy gyújtsuk a szent szombat fényét!

2015. június 7 – 13
Jelentése: küldj el magadnak

A kémek visszatérése

És milyen a föld, vajon kövér-e vagy sovány, van-e rajta fa vagy nincs?” (13:20). Mózes nem elsősorban a mezőgazdasági feltételekre volt kíváncsi, hanem az érdekelte, hogy vannak-e olyan kóser emberek, akiknek érdemei védelmet nyújtanak a meghódítandó országnak. Ha ez így van – kérdezik későbbi bölcseink, akkor miért küldte embereit az utcák, mezők, gyümölcsösök feltérképezésére, miért nem az imaházak, tanházak törzsközönségét vizsgáltatta meg, vagyis azokat a helyeket, ahol a tagok között – elméletileg – nagyobb számban találhatóak egyenes, jámbor emberek?

Válaszuk szerint az igaz embereket nem elsősorban a templomokban kell keresni, mivel ha elegendően vannak egy adott területen, akkor erőteljes lenyomatot hagynak mindenütt. Áldásos tevékenységük ugyanis nem korlátozódik a szent helyekre, hanem a legeldugottabb részekre is kiterjed.

„Így terjesztették rossz hírét az országnak, melyet kikémleltek, Izrael fiai előtt” (13:32). A kémek bűne nem az volt, hogy beszámoltak tapasztalataikról, hanem a jelentésükben elejtett megjegyzéseik, melyek bölcseink szerint árulkodnak arról, hogy eleve azzal a szándékkal mentek az országba, hogy onnan visszatérve lebeszéljék társaikat a honfoglalásról, és visszavigyék őket Egyiptomba. Ezzel nem csupán saját sorsukat pecsételték meg, hanem egy egész nemzedéket térítettek le a helyes, Istennek tetsző útról.

Rabbi Jichák Elhánán Spector (1817-1896) írja: „A világ összes bűnéről elmondható, hogy a vétkesnek használ a megtérés (tsuvá), igaz ez az Isten ellen elkövetett és az emberek egymás közti vétkeire egyaránt. De ha valaki a saját népe ellen vétkezik, akkor bűnére semmilyen módon nem nyerhet engesztelést, és a tsuvá sem használ számára”.

Meg kell jegyezni, hogy a kémek közül ketten, a Júda törzséből való Káleb, illetve az Efraim törzset képviselő Jozsua nem mondtak semmi negatívumot, amiért el is nyerték méltó jutalmukat, ők ugyanis a későbbiekben aktív részeseivé válhattak a honfoglalásnak. Helytállásukkal kiérdemelték ezt, hiszen olyan időszakban őrizték meg hitüket, ezáltal a józan eszüket, amikor népünket inkább a kishitűség és a szolgalelkűség jellemezte.

Szép napot mindenkinek!

Darvas István
rabbi

 

Aktuális hetiszakaszunkban a kishitűség láttán Isten elrendeli a negyven esztendős pusztabeli bolyongást a nép számára, melynek során kihal a pusztai nemzedék, és az új generáció már szabad emberekből áll, akiknek lelkét nem nyomorította meg az egyiptomi rabszolgaság.

Ők fogják elfoglalni és birtokba venni az országot.

 

              GYERTYAGYÚJTÁS IDŐPONTJA: 20:23

SZOMBAT KIMENETELE: 21:43