Orbán Viktor: A magyarok és arabok közötti szimpátia sosem tűnt el

Aki inkább kimarad a most formálódó nemzetközi kapcsolatrendszerből, vesztes lesz, a nyitott országok viszont sikeresek, ez kell a sikerhez mutatott rá Orbán Viktor.

A magyarok és arabok közötti szimpátia sosem tűnt el sem az államközi kapcsolatokból, sem a gazdasági életből – mondta miniszterelnök az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben Magyarország gazdasági helyzete Görögországéhoz volt hasonlítható. Ehhez képest ma Magyarország gazdasági sikertörténet, növekedéssel, száguldó exporttal, és az unión belüli második-harmadik legjobb növekedési rátával – fogalmazott.

A kormányfő beszédében több okot sorolt fel arra, miért érdemes az arab országoknak befektetniük itt. Elsőként hazánk nyitottságát és barátságosságát említette, kiemelve, a befektetések előtt gyakorlatilag nincsenek akadályok. Hozzátette, a külföldi befektetőkre munkahelyteremtőként tekintünk.

Fotó: fidesz.hu

Kitért hazánk kiemelkedően jó közbiztonsági jellemzőire, hozzátéve, jogi értelemben is biztonságosak vagyunk, hiszen számos nemzetközi ügyvédi iroda található itt, melyek megadják a működéshez szükséges támasztékokat.

„HA VALAKI EURÓPÁN BELÜL KERES GAZDASÁGILAG NÖVEKVŐ TÉRSÉGET, AKKOR MAGYARORSZÁG LOGIKUS VÁLASZTÁS.”

Harmadik okként a gazdasági együttműködésre mutatott rá a „tisztelet kultúráját” említve. Aláhúzta, minőségi, szeretetteljes és boldog életet csak olyan országban lehet élni, ami ezen alapszik, és a tisztelet hangján beszél.

Jelezte, a másik kultúrából és civilizációból érkező arab országok képviselőinek nem mindegy, hogyan fogadják őket. Itt mindenkit tisztelettel várnak, az iszlám világból érkezetteket is – szögezte le.

Az üzleti befektetésekről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország abban az európai régióban fekszik, ami az unió növekedésének nagy részét adja a következő időszakban. Gazdasági növekedés az Európai Unión belül csak Németországban és Közép-Európában lesz – jelentette ki.

Ha valaki Európán belül keres gazdaságilag növekvő térséget, akkor Magyarország logikus választás – fűzte hozzá. Emlékeztetett hazánk saját valutával bíró stabil pénzügyi rendszerére, kijelentve, most azok az országok sikeresebbek, akik nem részei az euró zónának. Számíthatnak arra, hogy megőrizzük stabilitásunkat saját pénznemünkön keresztül – mutatott rá.

Jelezte, az előző félévben megkezdődött a Magyarországon lévő vagyon felértékelődése. Három százalék fölötti a növekedés, jó perspektíváink vannak – sorolta. Felhívta a figyelmet az ingatlanbefektetésre, a turizmusra, az egészségiparra, a vízgazdálkodásra, az energiaiparra, az agrár-, és élelmiszeriparra, valamint a városok üzemeltetésének kultúrájára is hazánkban. Hosszú távú kapcsolatokra törekszünk, szeretnénk, ha Önök beépülnének a magyar gazdaságba – húzta alá.

Hogy kik lesznek sikeresek vagy vesztesek ebben a most kirajzolódó új világban, senki sem tudja megmondani, azt azonban tudjuk, aki bezárkózik, vesztes lesz – mondta. Aki inkább kimarad a most formálódó nemzetközi kapcsolatrendszerből, vesztes lesz, a nyitott országok viszont sikeresek, ez kell a sikerhez – zárta szavait.

Az eseményen átadták az Év Arab Bankára díjat.