Savuot a Törvényadás ünnepe!

Savuot a Törvényadás ünnepe!

Közeledik a hetek ünnepe, héber szóval a Savuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is elõkészít bennünket a vallásunk


A Savuot naptári idõpontját, a többi ünneptõl eltérõen, nem állapítja meg a Tóra, csak azzal, hogy a Peszach utáni 50. napra kell esnie. Tehát mindig ugyanarra a naptári napra esik az ünnep, de mindig más hétköznapra.

A keresztény egyházakban a Savuotnak megfelelõ Pünkösd (az ötvenedik nap Húsvét után) az évnek mindig másik naptári napjára, de állandóan vasárnapra esik.

Mai zsidóságunkban az ünnepre a két nap minden imája, szertartása és hangulata, valamint az a szokás emlékeztet, hogy templomainkat növényekkel díszítjük fel. Ma egyetlen emlék, élmény tölti meg a kétnapos ünnepet, az az emlék, hogy a mi õseink, a zsidók álltak a Hegy tövében, hogy átvegyék a két kõtáblát, hogy aztán az azon lefektetett tanítást terjesszék a Földön. Savuot az az ünnepünk tehát, amelyben kifejezésre jut, hogy az isteni tan hordozói mi lettünk és mi vagyunk.

Az ünnep elsõ éjszakáját virrasztással töltik, aminek külön elõírt rituáléja van: Szentírás magyarázó elõadásokat tartanak, és irodalmi szemelvényeket olvasnak fel. A Savuot délelõtti istentisztelet központja a Tíz Ige.

A második nap prófétai olvasmánya – “fügefa nem virágzik, szõlõtõtermést nem hoz, kipusztult a virág a mezõrõl, a nyáj az akolból: de én ujjongok, Istenemben bízom, a segítség urában” – a minden csapáson túl élõ és fennmaradó zsidó reménykedésnek, istenhitnek apotheózisa ez és valóban méltó az ünnep jelentõségéhez.
shavuot_illusztr__ci__.gif


A savuot ünnepe
A Szináj hegyi kinyilatkoztatás évfordulóját mindmáig megünnepeljük, ez a három zsidó zarándokünnep közül a második. Ennek a napnak a hagyományos irodalomban négyféle héber nevével találkozunk – ezek fejezik ki ünnepünk jelentõségét:

1. savuot (a hetek ünnepe) – a legismertebb elnevezés arra utal, hogy peszach másnapjától (amikor az õsi Izraelben az aratás kezdõdött) számoljuk a napokat és a heteket. Ez az ómer-számlálás. Mihelyt 7 hét (negyvenkilenc nap) eltelik, az ötvenedik napon tartjuk a „hetek” ünnepét. A savuot Izraelben egy napig, nálunk viszont – mint a fenti idõpontból is látjuk – két napig tart;

2. jom habikurim (az új termés napja) – ünnepünk alkalmával mutatták be a hajdanvolt jeruzsálemi Szentélyben az új kenyeret. Ekkor ettek elõször az új kenyérbõl. Az ország minden részébõl a fõvárosba zarándokolt a nép, hogy hálájukat kifejezzék a Templomban a bõ termésért, s még a szekeret húzó állatokat is virágokkal díszítették;

3. zmán matán toraténu (a Tóra-adás idõpontja) – a Tízparancsolat elhangzásának évfordulója ez az ünnep, ezért ilyenkor a zsinagógában felolvassuk az erkölcs alaptörvényét, amelyet a Tórán belül is a legszentebbnek tartunk;

4. aceret (záróünnep) – hagyományaink szerint a peszach ünnepével kezdõdõ sorozat csak a mostani évfordulóval zárul le. Az egyiptomi szolgaságból történt csodálatos szabadulás is csak az isteni törvény elfogadásával vált teljessé. Vallásunk tanítása szerint ezért nincs igazi szabadság a lélek szabadsága nélkül…

Nem lehet véletlen, hogy a peszachot, a fizikai szabadulás ünnepét a bibliai hagyomány összekötötte ezzel a mostani savuot ünnepével, a Tóra-adás, vagy – úgy is mondhatjuk – a lelki szabadság emléknapjával. A Tízparancsolat, az egész emberiségnek szánt örök isteni törvény, amely a zsidóság révén terjedt el világszerte, még ma is tartalmaz új, máig szóló tanítást és példamutató üzenetet.

Savuot ünnepéhez szinte semmilyen különös vallási szertartás sem kötõdik, csupán két – általánosan elterjedt – népszokást említhetünk meg, amelyek az ünnep sajátos hangulatát alakítják. Otthonainkat és templomainkat sok szép virággal, friss lombbal díszítjük és tejes ételeket (túrós süteményeket) fogyasztunk. Ezzel azt jelezzük: a Tóra számunkra ma is friss, éltetõ ereje – akárcsak a tej a kisgyermeket – táplálja Izrael népét.
t__zparancsolat.jpg

 A TÍZPARANCSOLAT

1. Onajchi Ádajsem Elajkecho… „

Én vagyok az Örökkévaló, a Te Istened…” Akkor is és ma is ugyanazt jelenti: az Örökkévaló az egyetlen Isten, rajta kívül nincs más.

2. Laj jihje löho Elajkim áchérim. „

Ne legyenek neked idegen isteneid.” Ne csináljunk faragott isteneket és ne imádjuk azokat.

3. Laj szíszó esz sém Ádajsem Elajkecho lásov… „

Ne ejtsük ki hiába az Õ nevét…” Sem eskünél, sem egyebeknél.

4. Zochajr esz jajm hásábbosz lökádsaj. „
Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg azt.” A szombat szentségét hozza a középpontba ez a parancsolat.

5. Kábbéd esz ovíchó voesz imecho…”

Tisztelt apádat és anyádat.” Mivel a szülõk Isten társai egy-egy új élet teremtésénél, ezért ahogy az ember tiszteli Istent, ilyenformán tisztelni kell szüleit is – még a síron túl is.

Az imént felsorolt öt parancsolat az elsõ kõtáblán található, melyet úgy nevez a hagyományos tanítás – bén ódom IoMokajm – az embernek Isten iránti kötelességét hangsúlyozza.

A most következõ öt parancsolat pedig – amely a második táblán található – a hagyományos tanítás szerint – bén ódom löchávéraj – az embernek embertársához való viszonyát szabályozza.

6. Laj tircoch”
Ne ölj.”

7. Laj tinof”
Ne törj házasságot”

8. Laj tignajv”
Ne lopj”

9. Laj szaane vöréácho éd soker”
Ne tégy hamis tanuvallomást”

10. Laj száchmajd”
Ne kívánd, ami a felebarátodé…”

 

Felhasznált források:
Raj Tamás: www.zsido.hu, www.or-zse.hu, Hahn István: Zsidó ünnepek és népszokások c. könyve