Kárpátaljáról elszármazott zsidók

Több mint ezren vettek részt Izraelben az idei kárpátaljai pikniken

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Jeruzsálem,  

 

 

hungaria-izrael degel

 

 

Több mint ezren gyűltek össze szombaton a Kárpátaljáról elszármazott zsidók minden évben megrendezett legnagyobb piknikjén Izraelben.

    Idén is az ország közepén lévő ben-semeni erdő volt a helyszíne a kárpátaljai zsidó közösségek immár 27. éves találkozójának, amelyen a családok és a baráti társaságok ismét megünnepelték összetartozásukat, közös múltjukat.
    „Nagyon kellemes együtt lenni, a Kárpátaljáról elszármazott zsidók ilyenkor az egész világról összegyűlnek, jó dolog együtt visszaemlékezni a volt otthonunkra”- mondta Jichák Klein, a kárpátaljaiak szervezetének elnöke. 
     A rendezvényen idén koncertet adott a Kossuth-díjas budapesti klezmer zenész, Jávori Ferenc (Fegya), aki a hetvenes években az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Munkácsról települt át Magyarországra. 
    „Fantasztikus dolog itt lenni, ez egy olyan különleges esemény, amiről mindenkinek tudnia kellene. Ebben a világban, ahol mindenki magányos, itt egy hatalmas nagy családba csöppen az ember, ahol mindig otthon érzi magát”- nyilatkozott a zenész az MTI tudósítójának.
    A szintén munkácsi Mirjam Davidovics, aki egy petah–tikvai gyermekkórház egyik osztályát vezeti, szimbolikusnak tekinti, hogy a pikniket a holokauszt emléknap után néhány nappal rendezik meg, mert szerinte a kárpátaljai túlélők együtt ünneplő gyermekei, unokái mintegy a szörnyűségek fölötti győzelmet is ünnepelik. 
    Az egyes települések külön-külön is összegyűltek, sőt a beregszásziak saját zászlójuk alatt beszélgettek és sütötték faszénen ebédjeiket.
    Az egész világról érkeztek vendégek a külföldön élő magyar ajkúak egyik legnagyobb rendezvényére, sok Amerikában és Európában, köztük Magyarországon élő egykori kárpátaljai is Izraelbe utazott a világtalálkozóra.