Harangozó Tamás országgyűlési képviselő az összefogás szükségességéről.

Ebben az ügyben nem lehet sem jobb-, sem baloldal!

 

 

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő az összefogás szükségességéről.

 

Önt mi késztette arra, hogy az Emlékezet Napján zajlott megemlékezéseken jelen legyen?

Ez a nap nem csak a megemlékezésé, ez a nap alkalmas arra magunkat, a jövő generáció tekintetében és a mai generáció tekintetében is arra, hogy milyen felelősségünk van. Milyen felelőssége volt Magyarországnak, a magyar államnak és az itt élő magyar embereknek abban, hogy ez a szörnyűség megtörténhetett. Ezért gondolom azt, hogy erkölcsi kötelessége a politikának és a politika vezetőinek is személyesen ezeken a rendezvényeken megjelenni, és a saját támogatóik előtt is világossá tenni, ebben a kérdésben nincs mellébeszélés, ebben a kérdésben mit képviselünk, mit üzenünk. Ma Magyarországon ez egy valódi probléma, szintén azt gondolom, hogy nem lehet mellébeszélni. Ma Magyarországon, Budapesten is, ahogy vidéken már évek óta, újra felvetette a fejét az a gondolkodás, hogy honfitársaink közül, akár zsidó, cigány, vagy más kisebbséghez tartozókkal szemben a kirekesztés gondolata megjelenik. Emellett nem lehet elmenni szó nélkül! Azok, akik ezt komolyan gondolják, s akik felelősséggel tartoznak ebben az ügyben, azoknak ott kell lenniük, hallatniuk kell a hangjukat, személyes jelenlétükkel, minden erejükkel azon kell lenniük, hogy ez megakadályozható legyen újra Magyarországon, ami ma zajlik, s felhívjuk a figyelmet, ennek milyen jelentősége van ma.

Ön tagja az Országgyűlésnek, olyanok mellett, akiknek a gondolatával semmilyen módon nem ért egyet. Milyen módon lehet együtt szavazni, vagy egyáltalán találkozni velük a folyosón?

Azt hogy kik kerülnek be az Országgyűlésbe, azt nem annak a tagjai döntik el, hanem a magyar választópolgárok. Így a kérdésére csak azt tudom mondani, amit az előbb. A mi felelősségünk, a mi hozzáállásunk, a mérsékelt demokratikus erők felelőssége, hogy ilyen erők a parlamentbe se kerüljenek be. Ennek legfontosabb eszköze, ebben az ügyben nem lehet sem jobb-, sem baloldal, csak demokratikus, az emberi értékek mellett elkötelezett közösségek lehetnek. Ezeknek minden egyes alkalommal, ha kell, egymás mellé állva kell megálljt parancsolni az ilyen eszméknek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter