Németh Zsolt: Az Iszlám Állam révén olyan barbár terrorizmussal szembesült a világ

Az Iszlám Állam révén olyan barbár terrorizmussal szembesült a világ, amely megkerülhetetlenné teszi, hogy Magyarország erre reagáljon – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn az Országházban.

„HAZÁNK NEM HARCOLÓ ALAKULATOT KÜLDENE.”

A zárt ülést követően Németh Szilárd aláhúzta, Magyarországnak erkölcsi kötelessége, hogy részt vegyen ebben a misszióban. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke szerint a biztonsági helyzet is indokolja a szerepvállalást. Nemzetbiztonsági kockázat már most is van, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megerősödése világméretű fenyegetést jelent, nemcsak a nyugati világra, hanem az iszlám közösségre nézve is – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP támogatja azt az előterjesztést, amely alapján Magyarország 150 katonát küldhetne az iraki Erbílbe, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióhoz. Németh Szilárd ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk nem harcoló alakulatot küldene, azok kizárólag védelmi célokat látnának el.

Fotó: fidesz.hu

A politikus arról is beszélt, hogy a misszió rendelkezik a jogi felhatalmazással. Megvan az iraki állam és a missziót vezető Egyesült Államok hadseregének is a felkérése Magyarország felé – mondta el Németh Szilárd.