Heisler András: Időt kell hagyni, hogy a végleges koncepció kialakuljon

Heisler András: Időt kell hagyni, hogy a végleges koncepció kialakuljon

radio03

Klubrádió / A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg

heizler
A Józsefvárosban elvileg már a végéhez közeledik az új holokauszt-emlékközpont, a Sorsok Háza építése. A kormány ígérete szerint az intézményt csak akkor nyitják meg, ha tartalmi kérdésekben sikerül konszenzusra jutni a zsidó szervezetekkel.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban „véleményezésre” szétküldte azt a koncepciót, amit a Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária jegyez. Lázár azt kérte az érintettektől, március 1-ig küldjék vissza javaslataikat. A határidő vasárnap lejárt.

Heisler András a Klubrádió, Esti gyors című műsorában megerősítette, hogy sok szervezetet kértek fel a koncepció véleményezésére, így a MAZSIHISZT is. Elutasítja a Sorsok Háza koncepcióját a MAZSIHISZ elnöke, aki elmondta, hogy szakmailag használhatatlan, értékelhetetlen az. Emlékeztetett rá, hogy a Páva utcában már van egy holokausztmúzeum. A Mazsihisz nem látja indokoltnak, hogy két hasonló intézmény működjön Magyarországon. Ha a nagy városokban (Washington, Berlin, Jeruzsálem) elegendő egy holokausztközpont, akkor a duplikációra, Budapesten sincs szükség.

Érdemes viszont azt átgondolni, hogy Budapestnek is legyen egy ilyen központja. A józsefvárosi pályaudvar erre tökéletesen megfelelő, egy remek építészeti fejlesztés zajlott ott le, nagyon magas színvonalon. Heisler András azt viszont fontosnak tartaná, hogy annak a kiállításnak, ami létesülne a Józsefvárosban, annak a történelmi narratívája meg kell hogy egyezzék a jelenlegi Páva utcai történelmi narratívával.