Balog Zoltán :Statisztikai Hivatal legfrissebb népesedési adatai

 

A kormány feladata, hogy a gyermeket vállalni akaró családok elől lebontsa az akadályokat és kiszámítható életpályát nyújtson a családoknak – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán kiemelte, az elmúlt évben a kormány számos intézkedést hozott, hogy megkönnyítse a gyermeket vállalók életét, és a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb népesedési adatai is bíztatóak, hiszen 2014-ben olyan mértékben emelkedett a születések száma, amelyre az elmúlt öt évben nem volt példa – tette hozzá a miniszter.

„2014-BEN OLYAN MÉRTÉKBEN EMELKEDETT A SZÜLETÉSEK SZÁMA, AMELYRE AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN NEM VOLT PÉLDA.”

A tárcavezető – ismertetve a statisztikai hivatal számait – elmondta, hogy 2010 óta tavaly született a legtöbb gyermek Magyarországon, 91 500, ami 3,2 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Jó hír az is – fűzte hozzá -, hogy 6,5 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma tavaly a 2013-as adatokhoz képest, összességében pedig 2010 óta 20 százalékos csökkenés figyelhető meg az abortuszok számában.

Balog Zoltán szintén kedvezőnek ítélte, hogy az elmúlt évek számait figyelembe véve folyamatosan nő a házasságkötések száma: 2014-ben 38 700 házasság jött létre, 1714-gyel (4,6 százalékkal) több, mint 2013-ban. Megjegyezte, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt négy évben 9 százalékos emelkedés figyelhető meg.

Fotó: Bartos Gyula/Emmi

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azokról az intézkedésekről számolt be, amelyeket a kormány tett azért, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, illetve a gyermeket vállaló családok életét megkönnyítsék. Az államtitkár elmondta, a családi adókedvezmény rendszere révén tavaly 197 milliárd forint maradt a családoknál, és a becslések szerint az adóbevallás időszakáig ez 235 milliárd forintra fog emelkedni.

Novák Katalin beszámolt az egyéb juttatási formák alakulásáról is. Eszerint tavaly a gyed extrát 16 ezren, az úgynevezett testvér gyedet több mint 10 ezren, a diplomás gyedet pedig négyszáznál többen igényelték.