A V4 országok zsidó közösségeinek vezetőinek zárónyilatkozata a megbeszélésekről

A vezetők megállapodtak abban, hogy a zsidó kultúra terjesztésében, a turizmus fejlesztésében a jövőben szorosabban együttműködnek. A közös cél érdekében együttes pályázatok benyújtását, közös kommunikációs felületek létrehozását tervezik.

IMG_3569

Február 23-24-én a Mazsihisz elnökének kezdeményezésére Budapesten üléseztek a visegrádi országok zsidó közösségeinek vezetői. A találkozón a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Richard Duda vezetőségi tag és Marin Kornfeld titkár, a Cseh Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Petr Papousek elnök és Květa Svobodová projektvezető, a Lengyel Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Lesław PIszewski elnök, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető igazgató vettek részt.
A visegrádi országok zsidó közösségeinek szorosabb együttműködése és megerősítése céljából közös gálavacsorára került sor, amelyen a visegrádi országok nagykövetei mellett Izrael Állam nagykövete is jelen volt.
A visegrádi négyek zsidó vezetői áttekintették a közösségeiket érintő fontos kérdéseket. Szó volt a zsidó temetők, a turisztikai, kulturális és az örökségvédelem terén kialakítandó együttműködés lehetőségeiről.
IMG_3570
A V4 országok zsidó közösségeinek vezetői a holokauszt következtében gazdátlanul maradt zsidó temetők rendezésében számítanak kormányaik támogatására. A magyar kormány törekvését – mely a temetők rendbetételének társadalmi felelősségvállalását helyezi előtérbe – helyes és példaértékű kezdeményezésnek tartják. A meghívottak kérik országaik törvényhozóit, hogy a temetőknek sehol ne legyenek adóterheik.

A vezetők megállapodtak abban, hogy a zsidó kultúra terjesztésében, a turizmus fejlesztésében a jövőben szorosabban együttműködnek. A közös cél érdekében együttes pályázatok benyújtását, közös kommunikációs felületek létrehozását tervezik.

A zsidóság egyik alapja a kóser étkezés. A visegrádi országok a jövőben egymást segítik a kóser élelmiszer ellátásban. A Mazsihisz szociális étkeztetési rendszerét a zsidó vezetők példaértékűnek tartják.

A zsidó közösségek fennmaradásának fontos eszköze az oktatás. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a szarvasi Lauder-Joint nemzetközi zsidó ifjúsági tábor kiemelkedően fontos szerepet tölt be a régióban. Erre építve további oktatási együttműködési programokat terveznek.
v.4
A megbeszélésen résztvevő elnökök rendkívül aggályosnak érzik az egyre fokozódó fenyegetettséget. Az elmúlt időszakban tapasztalható antiszemita jelenségek kapcsán felhívják kormányaik figyelmét arra, hogy tegyenek meg mindent a terror fenyegetettség csökkentése érdekében. Egyúttal kérik kormányaikat, hogy a zsidó oktatási és közösségi intézmények védelmét látható módon erősítsék meg.

Budapest, 2015. február 24.