Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Európa legnagyobb problémája a hitnélküliség

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Európa legnagyobb problémája a hitnélküliség

Európa robban?

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Európa legnagyobb problémája a hitnélküliség

 

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg Zvi Yehezkeli oknyomozó Izraeli  újságíró előadását az Uránia moziban. Az előadás során arra igyekezett felhívni a szakértőkből, újságírókból, érdeklődőkből álló közönség figyelmét, hogy Európa, a világ veszélyben van. A hallgatóság soraiban ült Tarjányi Péter, aki válaszolt kérdéseinkre.

Ön igen sokat szerepel a médiában. Amikor rendőr volt, akkor mennyire szerette az újságírókat?

Változó volt, előfordult olyan, aki alaposan utánajárt, a dolgok mögé nézett, velük nem volt bajom, a felületes újságírást akkor sem szerettem, de az gondolom, ez nem függ össze a riportalany szakmájával, ez így van most is. Azokat az oknyomozókat, akik időt, energiát nem kímélve igyekeznek az események mögé nézni, azokat tisztelem.

Kicsit provokatívnak tűnhet, de mit szól ahhoz, hogy manapság a szakértelem háttérbe szorulni látszik, a médiában mindenféle könyvtári szakértő próbálja az adott helyzetet megmagyarázni? Elsősorban a mostani előadás és az iszlám kapcsán.

Itt is a hitelességet érdemes emlegetni, ahogy a dolgok mögé való látás képességét. Nekem nem tisztem megítélni másokat, pálcát törni felettük, azonban azt látom, akár a mostani előadás kapcsán is, a mögé látás és az ébredés képessége nagyon fontos. Magyarország a magyar szakértők a szélsőséges iszlámot nem ismerik és egyáltalán nem értik. Nem akarnak mögé látni, de mindez igaz Európára és szakértőire is. Az előadó, Zvi Yehezkeli, de én magam is láttam az iszlám háborús részét. Akik láttak sorsokat összetörni, azoknak nem kérdés, hogy a szélsőséges dzsihádista mozgalmak ellen tenni kell. Nem kérdés, hogy mennyire megváltozott a világ Európában és mennyire támad bennünket ez a harcos iszlám. Így kénytelen vagyok egyetérteni az előadóval, sőt én magam is így gondolom, hogy háborúban állunk.

Nem fél attól, hogy ha kiderül, mert kiderült, hogy Ön jártasabb a közel-keleti kérdésekben, a térség több országában is megfordult, kevésbé lesz népszerű egyes médiumok tekintetében?

Engem nem az érdekel elsősorban, hogy hol vagyok népszerű, hol meg nem, a fontos az, hogy az ember az üzeneteket elmondja. Igenis, az embereket fel kell világosítani, el kell mondani, mi történik a világban. Ha ez azzal jár, hogy bizonyos helyekre nem hívnak meg, mit tehetek, elfogadom.

Amikor tanít, akkor is ezt az igazságot hirdeti?

Igen, miután én azt gondolom, hogy a tapasztalati tudás a leglényegesebb, az embernek oda kell figyelni a véleményekre, figyelembe kell venni mások írását, de nem trendeknek kell megfelelni, hanem annak, amiben hisz. Én azt gondolom, ez az elsődleges. Egyébként az előadás egyik legkiemelkedőbb üzenete az volt, hogy Európa legnagyobb problémája a hitnélküliség. Ezért vagyunk védtelenek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter