A Parlament tiszteleg a párizsi terrortámadás áldozatai előtt

A Parlament tiszteleg a párizsi terrortámadás áldozatai előtt

euflag

Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

A Parlament tiszteleg a párizsi terrortámadás áldozatai előtt

„Nem adjuk alább európai értékeinket a Kalasnyikovos erőszaknak engedveˮ – jelentette ki Martin Schulz, a Parlament elnöke, miután felolvasta a Charlie Hebdo francia hetilap és egy zsidó élelmiszerüzlet ellen elkövetett múlt heti merénylet 17 áldozatának nevét. Az áldozatok előtti egy perces néma tisztelgés után a képviselőcsoportok vezetői is lerótták tiszteletüket.

Többen az alapvető európai értékek megerősítéseként tekintettek az állampolgárok millióinak szolidaritásáról tanúskodó felvonulásokra több európai városban és az egész világon.

„A 17 karikaturistának, újságírónak, rendőrnek, egyszerű munkavállalónak és zsidó polgárnak azért kellett meghalnia, mert olyan dolgokat testesítettek meg, amelyek elviselhetetlenek a fanatikusok számára: a kritikát, a humort, a szatírát és a szabad véleménynyilvánítástˮ – mondta Schulz. „Nem engedhetjük, hogy félelem, antiszemitizmus, iszlamofóbia vagy gyűlölet kezdje ki meghatározó értékeinket: a vélemény és a sajtó szabadságát, a toleranciát és a kölcsönös tisztelet elvét.”

A francia néppárti Alain Lamassoure „az emberség szökőárjakéntˮ utcákra vonuló milliós embertömeget „az európai népek testvérisége melletti zengő kiáltáskéntˮ írta le. „2015. január 11. az értékeiben egységes, a gyűlölet ellen kiálló (…) népek Európájának születésnapja,ˮ – mondta Lamassoure, hozzátéve: „Az európaiak az egyetemes értékek közül a békét tartják a legfontosabb értéknek, a békét pedig a köztünk lévő különbségek fenntartásával kell megőriznünk.”

„Elmondom, ahogy azt már világszerte millióan elmondták: soha nem hátrálunk megˮ – mondta Pervenche Berès francia szocialista képviselő. „Ha egyikünket katasztrófa sújtja, nem engedhetjük, hogy bármi is éket verjen közénk. Mindnyájan Charlie vagyunk, akinek lemészárlását semmilyen isten nem rendelte el. Az ideálunk a demokrácia. Álljunk ki érte úgy, hogy Szaharov-különdíjjal ismerjük el a Charlie Hebdo-tˮ – javasolta a politikus.

A belga konzervatív-reformer képviselő, Helga Stevens szerint „Bármi is történhet, értékeink nem változnak, mert hiszünk a szólásszabadságban, a vallásszabadságban. A fájdalomnak erősítse meg eltökéltségünket, és álljunk ki a támadásokkal szemben. A veszteségnek össze kell minket kovácsolnia, mert csak együtt győzhetünk.”

„Ne felejtsük el, hogy egy fekete nő, egy muszlim és egy tősgyökeres francia volt a három megölt rendőr. Ez ékesen tanúsítja, hogy társadalmunk multikulturális, a jogállam pedig mindenkinek megadja a lehetőséget az érvényesülésre. Ugyanakkor kudarcunkat is el kell ismernünk, Madridtól Londonon át Párizsig. A terroristák saját gyermekeink közül kerültek ki, itt születtek, itt nőttek fel, de itt is haltak meg,ˮ – mondta a liberálisok belga képviselője, Guy Verhofstadt.

„Franciaország gyászol, de szilárdan és egységesen, a barbárság elleni gátként áll ki az újságírók, rendőrök, állampolgárok gyilkosai ellenˮ – mondta Patrick Le Hyaric francia baloldali képviselő. „Együtt kell dolgoznunk a terrorizmus eltörlésén (…), a biztonság vagy béke feladvány megoldásán. Nem áldozhatjuk fel a biztonságot a szabadság oltárán, de a szabadságot sem a biztonság oltárán (…). És nem hagyhatunk magára ennyi kerületet, ennyi fiatalt és gyermeket sem.”

A zöldek képviseletében Michèle Rivasi francia képviselő elmondta: „A 17 áldozatra: művészekre és újságírókra, rendőrökre, keresztényekre, zsidókra, ateistákra és muszlimokra gondolunk. Nem szabad a fanatikusok és demagógok építette csapdába esnünk. Nem a civilizációk csatájáról van szó. Ugyanilyen csapda lenne, ha állampolgári jogainkat feláldoznánk egy biztonságpolitikai arzenálért cserébe.”

Az euroszkeptikus Nigel Farage brit képviselő elsősorban a közel-keleti katonai műveletek miatt bírálta a politikai vezetőket. „Annyit értünk pusztán el, hogy sikerült nagyon mély ellenérzést kialakítanunk magunkkal szemben a muszlim közösségben. (…) Engedtük, hogy gyűlöletet prédikálók elfogadhatatlan dolgokat hirdetve büntetlenül járjanak-keljenek közöttünk. Az eredmény, hogy az elveinket tagadó ötödik hadosztály él országainkban.”

A független képviselők közül a francia Marine Le Pen szólalt fel. „Az áldozatokkal szemben a legfontosabb adóságunk, hogy néven nevezzük, miért kellett meghalniuk. Nem a terrorizmus a tettes. A terrorizmus csupán eszköz. A tettes az iszlám fundamentalizmus. Öl a világon mindenhol, ezrek esnek áldozatául. Magunkra is kritikus szemekkel kell néznünk. Meg tud-e minket, Európa népeit védeni Európa az iszlám fundamentalizmus fenyegetésével szemben?”

A Charlie Hebdo hetilapnál, a zsidó élelmiszerboltban és a rendőrség soraiban meggyilkolt áldozatok neve:

Philippe Braham
Franck Brinsolaro
Frédéric Boisseau
Jean Cabut
Elsa Cayat
Stéphane Charbonnier
Yohan Cohen
Yoav Hattab
Philippe Honoré
Clarissa Jean-Philippe
Bernard Maris
Ahmed Merabet
Mustapha Ourrad
Michel Renaud
François-Michel Saada
Bernard Verlhac
Georges Wolinski