John Kerry közölte Mahmud Abbásszal……….

Izrael elvárja a nemzetek közösségétől a palesztin javaslat elutasítását

Ensz Bt.

הפלסטינים הגישו למועצת הביטחון את הטיוטה הסופית לסיום הסכסוך

הפלסטינים הגישו למועצת הביטחון את הטיוטה הסופית של הצעת ההחלטה שקוראת ל”סיום הכיבוש” ולהגדרת לוח זמנים לגיבוש הסכם שלום ולנסיגה ישראלית מהשטחים.

מוקדם יותר הערב הדגישו גורמים אמריקנים כי לא יתמכו „בטיוטת הצעה פלסטינית עם לוח זמנים מלאכותי. ההצעה מתעלמת מהצרכים הלגיטימיים של ביטחון ישראל”.

A Biztonsági Tanács plénuma előtt órákon belül megvitatásra kerül a Palesztin Autonómia által megfogalmazott és Jordánia által beterjesztett javaslat, amely a 2017. év végéig független állam megalakítását célozza a Nyugati Parton (Ciszjordánia, Júdea és Somron), vagyis azon a területen, amelyek 1948. májusától 1967. júniusáig Jordánia megszállása alatt volt, és amelyet Izrael hadserege, miután Egyiptom, Szíria és Jordánia hadserege megtámadta, a Hatnapos Háborúban elfoglalt.

A közel 6000 km²-es terület magában foglalná Jeruzsálem Óvárosát és annak Izrael által már évtizedek óta beépített negyedeit is, valamit azokat a településeket, amelyeket Izrael az elmúlt 45 év alatt épített, köztük olyanokat, amelyek a brit mandátum alatt is zsidó lakosságúak voltak.

A terület becsült lakossága 2.8 millió, köztük 2.4 millió arab és 400 ezer zsidó, utóbbi számba beleértve Nagy-Jeruzsálem lakosságát.

Izrael elvárja a nemzetek közösségétől, hogy határolja el magát az egyoldalú lépéstől, amely közvetlen tárgyalások nélkül kíván kész tényeket teremteni.

Binjamin Netanjáhu kijelentette, hogy amennyiben a nemzetközi közösség nem utasítja el a követelést, úgy Izrael teszi meg a megfelelő lépéseket.

Jeff Rathke, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint a javaslat nem építő jellegű, miután önkényes határidőt szab, és ez rontja a rendezésre irányuló közvetlen tárgyalások esélyeit.

John Kerry közölte Mahmud Abbásszal, hogy Washington szükség esetén megvétóz egy egyoldalú ENSZ-döntést, ráadásul az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal is sújthatja a Palesztin Autonómiát.