Újabb gazdasági szankciókat készít elő az Egyesült Államok Oroszország ellen a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzet miatt

Washington újabb gazdasági szankciókat készít elő Moszkva ellen

 

 

tn726c406

 

 

 

 

 

 

fotó: Burger Barnausa fleg

Újabb gazdasági szankciókat készít elő az Egyesült Államok Oroszország ellen a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzet miatt – közölte csütörtökön Ben Rhodes helyettes elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó a dél-walesi Newportban megkezdődött NATO-csúcson.

A tanácsadó hozzátette, hogy az európai partnerekkel együttműködésben dolgozzák ki az újabb kényszerítő intézkedéseket.

Az Európai Unió 28 állam- és kormányfőjének kérésére az Európai Bizottság szerdán terjesztette elő az Oroszország ellen kilátásba helyezett újabb EU-szankciók tervezetét. A szankciók négy ágazatot érintenének, egyebek mellett a pénzügyi szektort, a kettős felhasználású termékeket, valamint a védelmi szektort. Rhodes nem részletezte, hogy az amerikai lépések melyik gazdasági ágazatra terjednének ki.

A nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte, „amennyiben Oroszország fokozza tevékenységét (Ukrajnában), készek vagyunk növelni a nyomást”.

NATO11

A dél-walesi Newportban csütörtökön megkezdődött a NATO-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása, amelynek két fő témája az Ukrajnával szembeni agresszív orosz magatartásra adandó nyugati válasz, valamint a NATO „korszakváltása”.

Az ukrán államfő csütörtökön külön tárgyalt az atlanti szövetség jelentősebb hatalmainak vezetőivel, akik különtanácskozáson egyetértettek abban, hogy Oroszországnak „nagyobb árat kell fizetnie” magatartásáért.

Porosenko annak a reményének adott hangot, hogy tűzszüneti megállapodás születik az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport pénteki minszki ülésén, és hogy a tűzszünet akár már aznap életbe is léphet Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.

Az ukrán hadsereg egységei hónapok óta folyamatosan harcolnak a szeparatistákkal Kelet-Ukrajnában, és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy katonákkal és fegyverekkel segítik a szakadárokat.

BPI/MTI