A Pápa és a volt izraeli elnök arról egyeztetett egymással, milyen szerepet kaphatnak a különböző vallások a közel-keleti béke megteremtésében


Ferenc pápa nemzetközi vallásközi szervezet felállításáról tanácskozott Simon Peresszel

ferenc_pápa

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Vatikánváros, 2014. szeptember A közel-keleti helyzetről és a konfliktusokban a vallások közötti együttműködésről beszélt egymással Ferenc pápa és Simon Peresz volt izraeli államfő csütörtöki vatikáni találkozójukon.

 

 

 

 

simonperesz hajom

A háromnegyed órás találkozó témáit – hivatalos vatikáni közlemény helyett – Federico Lombardi szentszéki szóvivő ismertette az újságírókkal.
Az egyházfő és a volt izraeli elnök arról egyeztetett egymással, milyen szerepet kaphatnak a különböző vallások a közel-keleti béke megteremtésében – mondta Lombardi. A szóvivő hangsúlyozta, Ferenc pápa érdeklődéssel hallgatta Simon Peresz javaslatát az Egyesült Vallások Szervezetének létrehozásáról.
Ennek részleteit a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap csütörtöki számában fejtette ki Simon Peresz. A 91 éves izraeli politikus, akit 1994-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki, azt hangoztatta, hogy amikor a terroristák a hit nevében gyilkolnak embereket, az ENSZ szerepét a vallásoknak kell átvenniük. A vallások ENSZ-szervezete, ahogyan Peresz nevezte, egyetemes nyilatkozatban fektetné le a jelentősebb vallások által elfogadott értékeket. Simon Peresz a nemzetközi vallásközi szervezet élére Ferenc pápát javasolta.
A mostani „háborúk teljesen újak a múltbéliekhez képest eszközeikben és főleg indítékaikban. Az ENSZ olyan politikai szervezet, amelynek sem hadserege nincsen, mint a nemzeteknek, és meggyőződés sem vezérli, mint a vallásokat. És ez látszik is: amikor az ENSZ a Közel-Keletre a Fidzsi-szigetekről érkező békefenntartókat küld, és ezeket a terroristák túszul ejtik, mit tehet az ENSZ főtitkára? Szép kijelentéseket tesz. Ezeknek ereje és hatása azonban nem ér fel a pápa akármelyik homíliájával, amelyre csak a Szent Péter téren fél millió embert gyűlik össze” – nyilatkozta Simon Peresz a Famiglia Cristianának.
Lombardi atya hozzátette, Ferenc pápa egyelőre nem vállalt személyes kötelezettséget. A vallásközi szervezet terveit a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa vizsgálja majd meg.
Ferenc pápa és Simon Peresz legutóbb június 8-án találkozott egymással a vatikáni kertekben tartott izraeli-palesztin békeimán, amelyen Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett.
Az egyházfő a volt izraeli elnök után hosszan beszélgetett El Hasszan Bin Talal jordániai herceggel, az ammáni uralkodó nagybátyával is, aki egy közel-keleti vallásközi központ elnöke.