Zsidó emlékek Pesten és Budán

Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

mazsike999

Séták szárazföldön és vízen, szabadtéri koncertek, kiállítások


Kedves barátaink, nagyon sok programmal jelentkezünk: Séták szárazföldön és vízen, szabadtéri koncertek, kiállítások

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Séták a Pozsonyi Piknik keretén belül, 2014. szeptember 6. szombat

 

Zsidó emlékek Pesten és Budán – hajós városnézés Deák Gáborral
2014. szeptember 6. szombat, 11:00; 13:00; 15:00 és 17:00 órától, a Pozsonyi Piknik keretén belül, az Európa Rendezvényiroda részvételével, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

 

A már hagyományos, rendkívüli népszerűségnek örvendő zsidó városnéző séták folytatása ez a túra, azonban más nézőpontból, a Dunáról látjuk Újlipótvárost és a szomszédait. Jegyár: 1500 Ft/ fő, amely magában foglalja az idegenvezetést is és egy italt.

 

Regisztráció: [email protected], telefon: +36 30 825 3843. Jegyek vásárolhatóak a Láng Téka előtti Piknik pontban szeptember másodikától 12:00 és 18:00 óra között, valamint a rendezvény napján a kijelölt árusítóhelyen! A hajós városnézés Jászai Mari téri kikötőből indul.

 

A hajós városnézés Pesten és Budán

 

***

 

Múlt és jelen – Amiről a Csillagos házak mesélnek

Emlékező séta a Pozsonyi Piknik keretén belül, 2014. szeptember 6. szombaton, 14:00 órakor

 

Történelmi barangolás Újlipótváros zsidó emlékei között, Szegő Dóri kalauzolásában

 

A csillagos házak nagy része Pesten volt, a (Szent István park)–Szent István körút–Csáky (ma Hegedűs Gyula) utca–Wahrmann (ma Victor Hugo) utca által határolt területen megszervezett „nemzetközi gettó” házait „védett házaknak” is nevezték. Ide a különböző semleges államok (svéd, svájci, vatikáni stb. követségek) védlevelével (Schutzbrief) vagy védőútlevelével (Schutzpass) rendelkező zsidókat. A védett házakban lakni elvileg kedvezőbb helyzetet jelentett, a gyakorlatban az itt lakók közül is sokan áldozatul estek a nyilas fegyveresek akcióinak.

 

A séta, a Raoul Wallenberg utcában – a MaZsiKe standjától indul, amelyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet, a [email protected] E-mail címen.

 

Amiről a csillagos házak mesélnek

 

***

Európai Zsidó Kultúra Napja: 2014 szeptember 14. vasárnap, 17:00 órától

Fedezzük fel közösen kultúránkat, történelmünket és zenei örökségünket, az Európai Zsidó Kultúra Napján, a megújult Madách téren (Budapest, VII. ker.) A programon a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

A „Békévé oldja az emlékezés” – zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból című szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitója; Vodku és Swing á la Django koncert.

 

Európai Zsidó Kultúra Napja

Üdvözlettel:

Andi és Panni