Kultúrkavalkád a Zsidó Nyári Fesztiválon

Kultúrkavalkád a Zsidó Nyári Fesztiválon

 

Nemzetközi és hazai fellépőkkel, színes programokkal várja látogatóit az augusztus 31. és szeptember 7. között megrendezett Zsidó Nyári Fesztivál. A rendezvény hagyományairól és az idei újdonságokról dr. Vadas Vera, a fesztivál szervezője és a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) vezetője mesélt.

 

Feidman_Gitanes_Blondes_2_2Az első Zsidó Nyári Fesztivál 1998-ban indult útjára. Melyek a legfőbb mérföldkövek a fesztivál történetében? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az első fesztivál megszervezése óta?

A Zsidó Nyári Fesztivált tizenhét évvel ezelőtt azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy Budapestnek legyen egy olyan emblematikus szezonzáró turisztikai és kulturális rendezvénye, amely nem egy a sok közül, hanem elhivatott a magyar és a zsidó kultúra értékeinek bemutatására, széleskörű megismertetésére. Ugyanakkor más népek kulturális hagyományait is befogadó, nyitott, multikulturális programsorozatként hangsúlyozza a kultúrák békés egymás mellett élésének fontosságát, s nem mellékesen, pezsdítse fel a nyár végi fővárosi kulturális életet. Nem vallási fesztivált akartunk, hanem sokszínű, a műfajok sokaságát felvonultató programokat, amelyek a zene, a film, a képzőművészet, a tánc, az irodalom nyelvén egyaránt szólnak a külföldi és a belföldi közönséghez. Szem előtt tartottuk azt is, hogy egy ilyen rendezvény, amely világsztárokat hoz Budapestre, nemzetközi figyelmet kap és markánsan befolyásolhatja az ország megítélését. Turisztikai szempontból pedig új színnel gazdagíthatja Budapest arculatát az európai nagyvárosok között. Mára elmondhatjuk, hogy mindez teljesült. Az első Zsidó Nyári Fesztivál megrendezésével indult el a zsidó kultúra reneszánsza Magyarországon. Első alkalommal a fesztivál nyitókoncertjén a világhírű izraeli kántor, Dudu Fischer lépett fel, aki azóta is emlékezetes, igazi show műsort produkált, amit felvett a Magyar Televízió is. Minden évben voltak sztárvendégeink. A Zsidó Nyári Fesztivált Európában ma már az elsők közt jegyzik a zsidó kulturális rendezvények között. Azt is fontos mérföldkőnek tartjuk, hogy lényegében mi nyitottuk meg a kaput az azóta sokasodó és gazdagodó zsidó fesztiválok, gasztro- és kulturális rendezvények előtt. Örülünk annak is, hogy a Fesztivál hozzájárult a zsidó negyed életre keltéséhez is, amely jelenleg Budapest egyik különleges turisztikai vonzerejének számít.

 

Miként zajlott a szervezés? Mennyiben sikerült megvalósítani az eredeti ötleteket?

Már az első fesztivált a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) szervezte, ez annak idején csak néhány programot jelentett: egy kántor és egy klezmer koncertet, amelyek azóta is a Fesztivál gerincét jelentik. Aztán az évek során, a növekvő igényeknek megfelelően a programok is sokasodtak és színesedtek. Ma már a Fesztivál ötven programja tíz helyszínen zajlik, félezer közreműködővel. Ennek megszervezése majdhogynem egész évre szóló feladat, tehát ahogy lecseng szeptemberben a fesztivál zárásával járó háttérmunka, már kezdhetjük is a következő fesztiválprogram kitalálását. Az ideális az lenne, ha a Fesztivál legalább két évre előre tudna gondolkodni. Ez nekünk azért jelent problémát, mert közben meg kell teremteni a fesztivál anyagi hátterét, ami sohasem könnyű feladat. Szerencsére vannak támogatóink, de nagyon szoros költségvetéssel dolgozunk, az idén – és lényegében már az utóbbi években – fő bevételi forrásunk a jegyértékesítés. Köszönettel tartozunk a jelentős médiatámogatásért a sajtó munkatársainak, sokat segítenek a fesztivál programjainak népszerűsítésében.

 

Visszatérve a programszervezéshez, minden évben általában tavaszra körvonalazódik, hogy az adott évben mit is szeretnénk. Minden Fesztiválunknak van és volt egy üzenete: az idén a Holokauszt 70 Emlékév volt a meghatározó téma. Természetesnek találjuk, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál a maga eszközeivel méltó módon megemlékezik az évfordulóról.

alfoldi_3

Kikkel találkozhat a közönség az idei fesztiválon?

A Fesztivál évről évre növekvő sikerének köszönhetően ma már a művészek megtiszteltetésnek érzik, ha felkérést kapnak a fesztiválon való részvételre. Pedig nem kevesebbet kérünk tőlünk, mint azt, hogy valami új, speciális produkcióval készüljenek. Vannak visszatérő művészvendégeink, ilyen a Budapest Klezmer Band, a Kossuth-díjas Jávori Ferenc (Fegya) vezetésével. Büszkék vagyunk rá, hogy az együttes karrierjét a Zsidó Nyári Fesztivál indította el. Említhetném még például Horgas Eszter fuvolaművészt, Falusi Mariann jazz-énekest, Korcsolán Orsolya hegedűművészt és másokat. Giora Feidman, klarinétművész, a „klezmerkirály”, aki pénteken a Zeneakadémián ad koncertet, már második alkalommal vesz részt a fesztiválon. Hosszan sorolhatnám a hazai és nemzetközi „nagyságokat” – Marton Évától Igor Ojsztrah-on át az izraeli Beer Sheva Színházig – , akik előadásról előadásra emelték a fesztivál színvonalát és növelték hírnevét. Fontos célkitűzésünk maradandót létrehozni, illetve olyan programokat inspirálni, amelyek tovább élnek a fesztivál után is. Ilyen volt például a Klezmersvit, a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös produkciója, vagy a Győri Balett Purim című előadása, amely már bejárta a világot. A Fesztivál közönsége szereti az olyan különleges egyedi konstrukciókat, mint például Szentpétery Csilla zongoraművésznő és a 100 tagú cigányzenekar, vagy a Budapest Klezmer Band és Roby Lakatos közös koncertjét. Ebben a műfajban azt hiszem az idén a Budapest Bár fellépése lesz a zenei csemege, Bangó Margittal és László Boldizsárral. A fesztivál az elmúlt években minden tekintetben látványos fejlődést ért el, amit a számok is igazolnak: az első évben néhány ezer látogatónk volt, mostanra 80-100 ezres látogatottságról beszélhetünk, beleértve természetesen a szabadtéri programjainkat is. A turizmus szempontjából fontos, hogy felméréseink szerint a látogatók 40 százaléka külföldi.

 

Minden évben készülnek újdonságokkal, mik várhatóak idén?

Nehéz lenne felsorolni, mert mint említettem, csaknem minden műsorunk újdonság, bemutató. A Dohány utcai zsinagógában a Budapest Klezmer Band nyitókoncertjén Tompos Kátya egyebek közt orosz klezmer dalokkal lepte meg a közönséget. Önálló esttel szerepel Zorán, akinek Kulka János és Gerendás Péter lesz a vendége, a fesztivált pedig Bródy János koncertje zárja a Dohány utcai zsinagógában. Rendhagyó emlékezést tart például a Kárászy Szalon Fischer Annie zongoraművész 100. születésnapja emlékére. Jazz zenével telik meg a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a világhírű Frank London a Nigunnal, Nick Roth, a nagyszerű ír szaxofonos a Lukács Miklós Trióval lép fel, ugyanitt debütál a Fesztiválon az örmény harmonikaművész, David Yengibarian és Triója. Új lemezét mutatja be Korcsolán Orsolya hegedűművész és Mali Emese zongoraművész a KornGOLDmark című koncertjükön. A Goldmark teremben mások mellett Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám hívja rendhagyó dedikálásra a közönséget a Budapest Bámészko című könyv és CD bemutatója alkalmából. A komolyzene iránt érdeklődők pedig a Párizsban élő Csordás Klára dalestjét hallhatják Jeff Cohen zongoraművész kíséretében.

 

Milyen művészeti ágakkal találkozhatunk még a fesztiválon?

Az eddigiekből is kitűnhet, hogy nagyon széles az idén is a paletta, a dokumentumfilmtől a kortárs táncig, a fotóművészettől a poszterekig, a klezmertől a jazz-en át a klasszikus zenéig, a színháztól az irodalmi összeállításokig nagyon gazdag a választék. Mindenki megtalálhatja a maga számára a legkedveltebb műfajt.

 

Melyik napra várják a legtöbb vendéget?

Általában nehéz megjósolni előre, melyik előadás lesz a leglátogatottabb. Az idén azonban erre is tudunk válaszolni: csaknem minden programunk teltházas! Fesztivál előzetesként mutattuk be a Hegedűs a háztetőn című musicalt a veszprémi Pannon Várszínház vendégjátékában – ez volt az első teltházas előadásunk a Ram Colosseumban. A leggyorsabban az Uránia Nemzeti Filmszínházban meghirdetett programjainkra fogytak el a jegyek. Még a szeptember 4-ei Capa emlékestre van esélye bejutni annak, akit érdekelnek a világhírű fotóművész életének eddig ismeretlen részletei, a kétrészes előadásra korlátozott számban még kaphatók jegyek. Előttünk van még a Dohány utcai Zsinagógában a Zorán koncert, a Budapest Bár és Bródy János koncertje is, melyekre már előzetesen is nagy az érdeklődés és igyekeznie kell a jegyvásárlással annak, aki nem szeretne róluk lemaradni.

 

Az idén a zsidó gasztronómia is hangsúlyos szerepet kapott a fesztiválon. Hova érdemes elmenni?

Több gasztronómiai programajánlat is szerepel az idei választékban, például a Marriott Courtyard Oleo Pazzo Mediterrán bisztrója izraeli ételkülönlegességekkel várja a látogatókat. A legújabb és legizgalmasabb azonban az Akácfa utcai Mazel Tov, amely Budapesten az első közel-keleti gasztrokultúrtérként nyílt meg a nyáron és máris nagyon népszerű hely lett. Az esti fesztivál-programok utáni after-party helyszín: egy-egy ital és ízletes étel fogyasztása közben tovább lehet beszélgetni és élvezni a fesztiválprogramok kellemes utózöngéjét.

 

Végh Nóra Judit

 

(Fotó: Vajda Tamás)