Olasz Ági kivételes művészi előadásában, Szántó Erika rendezésében

Különleges önéletrajzi dráma idézi fel -Egy pesti lány címmel – a zsidóüldözés rémes valóságát, a polgári idilli világból kiszakadó kamaszlány sorsán keresztül. A monodrámát áprilisban mutatták be Budapesten. Az elgondolkodtató darabot – amelyet a LangArt produkció hozott létre, Förster Vera Kapaszkodj című önéletrajzi írása alapján -, Olasz Ági kivételes művészi előadásában, Szántó Erika rendezésében láthatjuk. (Goldmark terem, szeptember 2.)

Holokauszt megemlékezések a művészet nyelvén

„…HOLOKAUSZT MEGEMLÉKEZÉS A MŰVÉSZET NYELVÉN” 

Zene / Irodalom  / Színház  / Film  / Képzőművészet
Az idei Zsidó Nyári Fesztivál a holokauszt 70. évfordulójának jegyében is telik, hiszen a zsidó kultúra hagyományos ünnepén elemi kötelességünk, hogy méltó módon megemlékezzünk a huszadik század legborzalmasabb tragédiájának áldozatairól. Programjainkban visszatükröződik a megmásíthatatlan történelem: a művészet segítségével megelevenednek az ismert és eddig ismeretlen egyéni sorsok, emberi drámák. Számos különleges bemutatóval szeretnénk a fesztivál közönségét együttgondolkodásra késztetni azokról a társadalmi kérdésekről is, amelyek sajnos, ma is aktuálisak.
Ennek szellemében kerültek be a fesztivál idei programjába olyan előadások, amelyek a zene, a vers, a színház, a film és táncművészet eszközeivel hozzák közel hozzánk a történteket. Ilyen  az Imák Auschwitz után címmel nyíló tárlat is, amely attól különleges, hogy különböző egyházi felekezetekhez tartozó személyiségek fogalmazták meg gondolataikat a holokausztról, az általuk írott szövegekre, imákra pedig képzőművészek reflektáltak műveikkel. (Rumbach utcai zsinagóga, szeptember 1-30.)
Különleges önéletrajzi dráma idézi fel –Egy pesti lány címmel – a zsidóüldözés rémes valóságát, a polgári idilli világból kiszakadó kamaszlány sorsán keresztül. A monodrámát áprilisban mutatták be Budapesten. Az elgondolkodtató darabot – amelyet a LangArt produkció hozott létre, Förster Vera Kapaszkodj című önéletrajzi írása alapján -, Olasz Ági kivételes művészi előadásában, Szántó Erika rendezésében láthatjuk. (Goldmark terem, szeptember 2.)
A fesztivál műsorára tűztük a Nemzeti Táncszínház és a Budapest Táncszínház közös produkcióját is, amely a kortárs táncművészet teljesen újszerű megfogalmazásában idézi fel Anne Frank ismert napló-történetét. Az előadás címe:Kislányom, Anne Frank, vagyis ezúttal az apának, Otto Franknak visszaemlékezése alapján ismerhetjük meg a különleges, életszerető kislány személyiségét. A tánc és az irodalom művészi kifejezésmódjának egymásra találása, erőteljes hatása teszi kivételes élménnyé az estét.
A lánya naplóját először olvasó édesapát Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész alakítja -, így általa jutnak el hozzánk Anne saját gondolatai, a rejtőzködők életének apró zörejei, az élet lüktetése, a félelem és a bátorság dübörgése, a puha lépések neszében rejlő idegfeszültség. Anne Frank szerepében Sághy Alexandrát láthatjuk, koreográfus Földi Béla. (MOM Kulturális Központ, 2014. szeptember 2.)
Ezúttal a vidék is bekapcsolódik a Zsidó Nyári Fesztivál programjába: a Veszprémi Petőfi Színházban a Latinovics-Bujtor Játékszínben, Veszprém Város önkormányzata támogatásával,  szeptember 6-án lesz látható Vári Éva immár klasszikussá vált előadásában
Martin Sherman monodrámája, a Rose. A 20. század borzalmait, a háborút, a varsói gettót, az Exodus utasainak kálváriáját, családjának, a férjének és gyermekének elvesztését túlélő asszony megrázó és mégis életigenlő történetét Ilan Eldad rendezésében az Orlai Produkció mutatja be.
Pécsett szeptember 4.-én és Gyöngyösön szeptember 7.-én – ugyancsak a Holokauszt 70 emlékév keretében – az elviselhetetlen borzalmak emlékei elől az őrületbe menekülő nő történetét ismerhetik meg a nézők, az  Egy őrült nő naplójacímű előadáson. Az őrült nő szerepét Kancsár Orsolya alakítja, a rendező Kancsár József.
JEGYVÁSÁRLÁS
Facebook
Facebook
zsidonyarifesztival
zsidonyarifesztival

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője: 
a Budapesti Zsidó Hitközség – Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központja (BZSH – ZSIKK).   

Elérhetőségeink:
BZSH-ZSIKK
1075 Budapest, Síp utca 12.
T: 343 04 20
F: 462 04 77
M: z
[email protected]