Lassan az egész fejlett világ ráébred arra, hogy a józan ész Izrael oldalán és a demokrácia oldalán áll.

Ki nem küldött tudósítónk jegyzete 11.

fire_660_3

Aminek egyelőre nincs vége…

Hamasz – mint az várható volt – nem fogadta el a háromnapos tűzszünet meghosszabbítását és péntek reggel újrakezdte a rakétatámadásokat, amelyekre az izraeli hadsereg csaknem két és fél órával később szárazföldi és légicsapásokkal válaszolt.

Újra megszólaltak a szirénák, miután reggel óta több hullámban több mint ötven rakétát lőttek a Gázai övezettel szomszédos izraeli területekre, melyek megsebesítettek három embert és anyagi kárt okoztak több házban, egyet telitalálat ért. Ismét megnyitották Izrael déli részén az óvóhelyeket, és a rendőrség felszólította a lakosokat, hogy ne utazzanak a Gázai övezet környékére.

Husszein Bedran, a Hamasz egyik külföldön élő vezetője kijelentette: „az elejétől világos volt, hogy nem törekszünk időben korlátlan tűzszünetre a kairói tárgyalások alatt. Nem lesz tűzszünet, ha nem kapunk érte semmit. Követeléseink nem képezik vita tárgyát. Erőink nem sérültek, képesek vagyunk egy hosszú kifárasztó háborúra, amit Izrael nem fog kibírni.”

Pénteken az izraeli delegáció elhagyta Egyiptomot, ahol a hosszú távú tűzszünetről szóló tárgyalások folytak, kijelentve, hogy harcok közepette nem egyezkednek a Hamasszal. Ezt előzőleg mind Kairó, mind Jeruzsálem kikötötte.

Most megint az látszik, hogy a tárgyalófelek minden mást csinálnak, csak egyet nem. Nem tárgyalnak egymással.

 

A palesztin tárgyalódelegáció pénteken közölte, hogy Kairóban, egyiptomi közvetítéssel továbbra is készek tárgyalni az izraeli féllel egy „végleges megállapodásról”, amellyel véget vethetnének a Gázai övezetben egy hónapja tartó fegyveres konfliktusnak. Azzám al-Ahmed, a palesztin küldöttség vezetője az egyiptomi fővárosban úgy nyilatkozott, hogy addig maradnak ott, amíg sikerül „a palesztin nép jogainak visszaállítását” célzó, végleges megegyezést elérni. A küldöttségvezető nem tért ki arra, hogy ismét tűzszüneti megállapodást kötnének Izraellel, és nem részletezte a delegáció célkitűzéseit.

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy jelenleg más pozícióban van a palesztin tárgyalódelegáció és másban van a Hamasz küldöttsége.

Közben az Egyesült Államok is színre lépett a közel-keleti konfliktusban

Csapást mért az amerikai légierő az Iszlám Állam szélsőséges csoport azon erőire, amelyek a kurd erőket támadják Irak északi részén elismerte a Pentagon is Barack Obama amerikai elnök korábban engedélyezte az akciót, de hozzátette: nem küldenek vissza szárazföldi csapatokat. A légierő Erbilnél az Iszlám Állam tüzérségét bombázta. Két F/A18–as gép lézer irányítású rakétákkal lőtte az iszlamisták lövegjeit. Barack Obama amerikai elnök csütörtök este jelentette be, hogy engedélyezte a szélsőségesek elleni légicsapásokat Irakban az amerikai alkalmazottak – katonák, diplomaták – védelmében, továbbá a vallási kisebbségek elleni potenciális népirtás megakadályozása érdekében humanitárius segítségnyújtást rendelt el.

Az igazi vallásüldözés a térségben

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa augusztus 8-án közleményben köszönte meg Ferenc pápának, hogy közel áll lélekben a több mint százezer keresztényhez, akiknek az éjszaka folyamán el kellett hagyniuk otthonukat, templomaikat és falvaikat, amelyek Irakban, a Ninivei-síkságon találhatók. A bíboros reméli, hogy a polgári világ, az állami hatóságok, a nemzetközi szervezetek ebben az extrém vészhelyzetben nem késlekednek, és minden szinten konkrét humanitárius beavatkozással arra törekednek, hogy különösen Irakban és Szíriában megállítsák a keresztények fájdalmas és mélységesen igazságtalan exodusát azokról a területekről, amelyeken kétezer év óta élnek. Istenellenes tettekről van szó, amelyek ellenkeznek a józan ésszel.

debrecen

Mindeközben Debrecenben a Kossuth téren hétfőn 18 órakor kezdődik az a szimpátiatüntetés, mely az Izrael melletti kiállásra szólít fel. Beszédet mond Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete, Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete lelkésze.
Álljunk ki együtt Izraelért, az igazságért, az életért, a békéért. Emeljük fel szavunkat a gyűlölet, rasszizmus és terrorizmus ellen!- áll a meghívóban.

Lassan az egész fejlett világ ráébred arra, hogy a józan ész Izrael oldalán és a demokrácia oldalán áll.

Ezt erősítette meg Netanjahu miniszterelnök is, aki a világban élő zsidó közösségekhez írt levelet. Ebben kifejti, „A zsidó nép mindig közösén nézett szembe a kihívásokkal, és ez ma sincs másként. A három izraeli fiatal elrablása és az Erős Szikla hadművelet kezdete óta eltelt két hónapban a világ zsidó közösségeinek támogatása óriási erőt adott Izrael népének. Tudjuk, ezek nehéz idők a világ zsidósága számára, mert közületek sokaknak kell az egyre növekvő és erőszakos antiszemitizmussal szembenéznie.”

egy-breuer1-199x300

 

Breuer Péter