A Korngoldmark cím mögött Erich Korngold, Goldmark Károly és Rubin Goldmark rejtőzik.

Korcsolán Orsolya és Mali Emese lemezbemutató koncertje

Világhírű hegedűművészünk ismételten a Zsidó Nyári Fesztivázsidonyarifesztivall keretében mutatja be itthon először újonnan megjelent lemezét, szeptember 4-én a Rumbach utcai zsinagógában

Korcsolán Orsolya és Mali Emese interpretálásában Goldmárk Károly, Rubin Goldmark valamint Erich Wolfgang Korngold szellemes kompozíciói új formát öltenek, visszaidézve Bécs és Hollywood aranykorának magával ragadó hangulatát. Az est vendége lesz még az igen fiatal és tehetséges csellista, Sugár Nátán, valamint Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze.

A Bécsben élő fiatal hegedűművész, Korcsolán Orsolya és nemzedéktársa, Mali Emese zongoraművész különleges felvétele ez év januárjában jelent meg a Solo Musica gondozásában . A Korngoldmark cím mögött Erich Korngold, Goldmark Károly és Rubin Goldmark rejtőzik.

Korcsolán Orsi  - lemezborító (forrás: Zsidó Nyári Fesztivál)

2013. májusban a bécsi Konzerthaus vadonatúj stúdiójában inspiráló körülmények között vették fel az anyagot. A Keszthelyen született Goldmark Károlytól egy korai művet választottak, az op. 11-es első szvitet és mellé az op. 51-es Románcot. Az osztrák-magyar származású, de Amerikában filmzeneszerzőként befutott Erich Korngoldnál olyan darabot kerestek, amely nem az amerikai stílust mutatja. Így esett a választásuk a Sok hűhó semmiért című Shakespeare dráma 1918-19-ben komponált kísérőzenéjére. A ritkán hallható, érdekes művek mellé a lemezen egy felfedezésszámba menő világpremier is felkerült.

Amikor Korcsolán Orsolya Solti György ajánlására a New York-i Juilliard Schoolban folytatta a tanulmányait, a könyvtárban böngészve bukkant Rubin Goldmark nevére. Goldmark Károly unokaöccse már New York-ban született 1872-ben. Az ő művei közül négy, egymáshoz kapcsolódó darab egyikét választotta a hegedűművész a CD-re. A rövid kompozíciók valószínűleg kiadatlanok, mert még sosem készült belőlük felvétel. Elképzelhető, hogy később a másik hármat is lemezre veszik majd.

„Sajnos kevesen ismerik Európában Rubin Goldmarkot – mutatott rá Mali Emese. A zeneszerzői stílusa tipikusan amerikai hangvételű, jazzes tónusokkal, annak ellenére, hogy New York-i tanulmányai után Bécsben is képezte magát. Írt egy Requiemet is Abraham Lincoln és a gettysburgi ütközet emlékére. Zeneszerzői munkássága mellett rendkívül elismert pedagógus volt, Aaron Copland és George Gershwin mestere.”

 

F:  https://fidelio.hu/klasszikus/ajanlo/korcsolan_orsolya_es_mali_emese_lemezbemutato_koncertje