Izrael mellett

A Zsidó Világkongresszus szolidaritási akciója Izrael mellett

F:MAZSIHISZ

Jeruzsálemben a múlt héten tartották a diaszpóra zsidó közösségeinek szolidaritási akcióját. 57 ország zsidó közösségének vezetői és küldöttei Izrael déli részére látogattak, amely a leginkább ki van téve a Hamasz terrortámadásainak. Az eseményen dr. Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke képviselte a magyarországi zsidóságot.


szolidarit__s_izraelmelltett.JPG

Simon Peresz izraeli államfő elmondta: „Most emlékeztünk meg Herzl Tivadar halálának 110. évfordulójáról. Herzl fő álma, hogy létre kell hozni a zsidó államot, megvalósult, azonban még előttünk áll a feladat, hogy a békét is megteremtsük. Szívesen megosztjuk a szomszédjainkkal azt, amit az utóbbi években létrehoztunk, hogy ők is prosperáljanak a találmányainkból.”

A Negev-sivatag egyik iskolájában és Szderótban tett látogatás alkalmával Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke elmondta: „Nem vagytok egyedül. Hiszünk bennetek és mindannyian kiállunk Izrael mellett.”

Lauder aktívan részt vesz abban, hogy az igazság és a tények kerüljenek előtérbe a médiában, a ferdítések és hazugságok helyett. Egyértelmű tények bizonyítják Izrael igazát, és Izraelen kívül is „egyre többen szeretnék, hogy a Hamasz egyszer és mindenkorra abbahagyja terrorista tevékenységét.”

Yuli Edelstein, a Knesszet szóvivője egységre és bátorságra szólította fel a küldöttséget, amely egy Vaskupola-üteget is megtekintett Asdod városa mellett.

Yuval Steinitz, az izraeli külügyminisztérium stratégiai felelőse vendégül látta vacsorára a küldöttséget.

Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter szerint nem csak pillanatnyi, hanem hosszú távú győzelemre is szükség van. Lieberman azt kérte a jelenlévőktől, hogy saját közösségeik álljanak ki Izrael igaza mellett.

Lauder a múlt héten levelet írt az ENSZ nagyköveteinek, az EU külügyminisztereinek és másoknak: „Ha az Önök városait támadnák, akkor egyetértenének velünk abban, hogy egy szuverén kormánynak kötelessége megvédeni állampolgárait.” A Zsidó Világkongresszus elnöke kritizálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát: „A Tanács megint nem ítélte el a Hamasz akcióit. Az ENSZ, ahelyett, hogy a 70 évvel ezelőtt elfogadott értékeket védené, folyamatosan Izraelt hibáztatja mindenért és mélyen hallgat a Hamasszal és más terrorcsoportokkal kapcsolatban”.

Izrael 2005-ben vonult ki a Gáza-övezetből. A Hamasz azóta a területet rakétakilövő állásnak használja: kilenc év alatt kb. 14.000 rakétát és gránátot lőtt ki a zsidó államra.

A Zsidó Világkongresszus írása alapján