Totha Péter Joel, a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija

Pinchaszról és a tábori kipáról

Totha Péter Joel, a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija

 

A héten a hetiszakaszunk címe Pinchasz. Mit tud erről mondani?

 

A hetiszakaszban a Szentírás említi Pinchasz papi voltát, sőt ki is emeli azt. Miért is van ez így? Elsősorban azért, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy az az ember, aki a békesség őrzője volt, aki egy nyugodt és megfontolt személyiség volt, mégis, amikor az örökkévaló nevét meggyalázták, akkor ő, ezeket a tulajdonságokat háttérbe szorítva, védte meg az Örökkévaló nevét. Mindezt úgy, hogy olyan tettre ragadtatta el magát, aminek a vége a meggyalázóknak a megsemmisítése volt. Rabénu Moshe kiválasztja Józsuét, aki vezeti tovább a népét. Különösen fontos, hogy a jó pásztorhoz hasonlítja, aki nem elhagyja a nyáját, hanem ott van és segíti, megőrzi azt, és jó útra, gazdag mező felé tereli.

 

Van ennek a mára vonatkozó üzenete?

 

Elsősorban ez ma azt mutatja, hogy a vezető szerepét, akármilyen pozíciót tölt be, a körötte levőknek érezniük kell, mint a jó pásztorét. A biztonságot kell érezni, mert ma nagyon bizonytalan világban élünk, amikor is az embereknek a biztonság lett a legfontosabb. Biztonság, hogy megmarad a munkahelyük, hogy fizetni tudják a költségeiket, hogy képesek eltartani a családjukat, gondoskodni tudnak róluk. Ez nagy feladatot jelent a vezetőknek is, meg azoknak is, akik a vezetők mellett vannak. Ők is érezzék jól magukat! Szerintem ez jelenti a hetiszakasz aktualitását.

 

Ön a Magyar Honvédség tábori rabbija. A zsidók fedett fővel járnak, a hadseregnek van rendszeresített kipája?

 

Van természetesen, már évek óta van rendszeresített kipánk, amit a zsidó vallást gyakorló katonáknak adunk. Mellette ezt kapják azok is, akik ellátogatnak a tábori zsinagógánkba, hiszen a zsinagógába való belépéskor a fejfedő viselete mindenki számára kötelező. A kipa szimbólumaiban látható a Tóra, a legszentebb olvasmányunk, valamint a felirat: Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátus.

 

Ön rabbiként mit tud tenni azzal a katonával, aki kóser ellátmányt szeretne kapni?

 

Erről egyértelműen rendelkeznek a magyar törvények, azaz, aki kóser élelmet kíván fogyasztani, annak ezt biztosítani kell, ezt minden körülmények között a Magyar Honvédség biztosítja is.

 

Ha jól tudom, akkor pár hete az Ön munkáját elismerték egy kitüntetéssel. Mit lehet erről többet tudni?

 

Teljesen váratlanul ért, amikor a régi Petőfi laktanya, amely most a Szurmay dandárnak ad otthont, a dandárnapja alkalmából megkaptam a Szurmay dandár számozott csapatérmét. Ezt a szervezet érdekében kifejtett támogató munkámért kaptam.

 

Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok a munkájához.

Az interjú az ATV július 13-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter

Mellékletek terület