Rogán: 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztő

Rogán: 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztő

 Forrás: Hír TV, szerző: MNO 

A frakcióvezető a devizahitelesek megmentésének részleteiről beszélt a Hír TV P8 című műsorában.

Úgy kapják vissza a pénzüket a devizahitelesek, hogy nem kell semmit tenniük, nem kell perelniük, hiszen a parlament megtesz helyettük mindent – fejtette ki Rogán Antal. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a P8-ban elmondta: a mostani döntésnek és a parlament szeptemberi munkájának köszönhetően 2015 januárjára a devizahitelesek egy olyan forinthitellel bírnak majd, melynek törlesztője és kamata a mostaninál 25-40 százalékkal is kevesebb lehet úgy, hogy ezek mellett a tőke is csökken. Kiemelte, hogy ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz.

P8 - Vendég: Rogán Antal

P8 – Vendég: Rogán Antal
Döntés
A Kúria június 16-án mondta ki, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.

A politikus a végtörlesztőkkel kapcsolatban kifejtette: az emberek ezen csoportja is kaphat vissza pénzt, hiszen a Kúria és a parlament döntései értelmében jó esélyük van rá, hogy nyerjenek a bíróságon a bankok ellenében. „Csak annyit kérünk a bankoktól, hogy a tisztességtelenül keletkezett hasznot tolják vissza” – tette hozzá Rogán.

A frakcióvezető megjegyezte, hogy komoly ellenállásra számítanak a pénzintézetek részéről, de már hozzá vannak szokva és felkészültek rá. A belengetett túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban (az Európai Bizottság ajánlásai között szerepel, hogy a bankadó kivezetésével jobb lenne) kérdésre válaszolva megjegyezte: nem véletlen, hogy az MSZP-kormány alatt az sem zavarta Brüsszelt, ha kétszer akkora volt a hiány, mint a megengedett. Felidézte a szocialisták mostani módosítóit is, melyek szerinte bizonyítják, hogy a baloldal továbbra is a bankok oldalán áll.