Szobrot kapott Horn Gyula a XIII. kerületben

Szobrot kapott Horn Gyula a XIII. kerületben

Felavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren.

Tóth József, a kerület szocialista polgármestere beszédében kiemelte: a baloldali Horn Gyula élete során mindig a társadalmi egyenlőségért, az alsó osztályok felemelkedéséért dolgozott, miközben a „szabadság illatát megérezve a határokat feszegetve és tágítva ténykedett egy szabad, igazságos Magyarország megteremtéséért”.

Legnagyobb emberi teljesítménye abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb, és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált – mondta.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának volt vezetője beszédében az 1989-es határnyitás kapcsán kijelentette: emberek millió lehetnek hálásak Horn Gyulának a bátorságáért. El kell ismerni Horn Gyula nagyságát, ő hitt abban, hogy előre kell lépni és egy közös európai jövőt kell építeni – mondta.

Hangoztatta: együtt kell harcolni azért, hogy Európát ne lepje el újra a nacionalizmus és a gyűlölet.

Hannes Swoboda beszéde végén magyarul mondott köszönetet Horn Gyulának.

Horn Gyula egészalakos portrészobrát Tóth József leplezte le. Ezt követően a jelenlévők – elsőként Horn Gyula özvegye és családjának tagjai – virágokat helyezetek el a szobornál.

Az ünnepségen több mint kétszázan vettek részt, megjelent az MSZP számos politikusa, többek mellett Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, valamint a párt korábbi elnökei: Lendvai Ildikó, Hiller István, Kovács László és Mesterházy Attila.