Orbán Viktor: MEGVÉDTÜK A MAGYAR FÖLDET

MEGVÉDTÜK A MAGYAR FÖLDET

A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, a hazai agrárium teljesítménye büszkeségre ad okot. A kormányfő a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén Gödöllőn, a Szent István Egyetemen elmondott beszédében kitért arra is, hogy a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is.

A Magosz és a kormányt adó politikai pártok mindig kitartottak egymás mellett, hosszú ideje kipróbált szövetség a miénk – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett, 20 éve kötött először szövetséget a Magosz és a Fidesz, és egyúttal köszönetet mondott a két évtizedes hűségért, kitartásért és együttműködésért. Két évtizede küzdünk közösen, vállvetve azért, hogy Magyarország egyről a kettőre jusson, és mindannyian egy szabad és igazságos világban élhessünk – fogalmazott. A miniszterelnök szerint Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, hiszen ők pontosan tudják, hogy vetés nélkül nincs aratás. Ezt az egész országnak meg kell tanulnia. Ha le akarjuk küzdeni a pénzügyi válságot, a költségvetési hiányt és a megörökölt államadósságot, valamint úrrá akarunk lenni a negatív tendenciákon, akkor meg kell fogni a munka végét és dolgozni kell – jegyezte meg.

„AZ ÚJ FÖLDTÖRVÉNNYEL SIKERÜLT ELÉRNI, HOGY A MAGYAR TERMŐFÖLD A HELYBEN LAKÓ, FÖLDMŰVELŐ GAZDÁK TULAJDONÁBAN ÉS HASZNÁLATÁBAN MARADJON.”

Orbán Viktor emlékeztetett, 2010-ben hazánk elutasította a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió által javasolt válságkezelést, és helyette a magunk által felépítettet választottuk. A miniszterelnök aláhúzta, a válságkezelés sikeres volt. Példaként említette, Magyarországon 2010-ben 1,8 millióan fizettek adót, 2014 májusában pedig 4,1 millióan. Ez az a változás, amelyben minden felismerhető, amit az elmúlt négy évben tettünk – jegyezte meg.

A miniszterelnök felidézte, a pártállam felszámolása után az a veszély fenyegetett bennünket, hogy a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar földet, – ha kell, az utolsó hektárig – külföldiek, spekulánsok, és kalandorok kezére játsszák. Azonban a Fidesz-KDNP, közösen a Magosszal, nem hagyta, hogy kihúzzák a magyar gazdák lába alól a talajt, megvédtük a magyar földet – húzta alá. Orbán Viktor hangsúlyozta, az új földtörvénnyel sikerült elérni, hogy a magyar termőföld a helyben lakó, földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a földtörvény megfelel az uniós szabályozásoknak, de még viták vannak Brüsszellel, ott még nem fogadták el azt. A kormányfő leszögezte, ezután is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy csak olyan földtörvénye legyen hazánknak, mely lehetővé teszi, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben maradjon, és kiszűrje a spekulánsokat. Arról is beszélt, hogy az új Büntető Törvénykönyv öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a termőföldek jogellenes megszerzését. Elmondta továbbá, a kormány a szigorúságon túl pénzügyi eszközöket is mozgósított a magyar föld védelme érdekében.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy többszáz éves vitát döntött el a Parlament a földtörvény elfogadásával. Kimondtuk, a termőföld 80 százalékát a kis- és középvállalkozások keze ügyébe kell segíteni a középgazdák meghatározó súlyával, és 20 százaléknál több ne maradjon nagybirtok formájában – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben az összes állami tulajdonú földet 600 szerződéssel hasznosították, most viszont a 221 ezer hektárra 6000 szerződést kötöttek, azaz négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma.

„NÉGY ÉV ALATT MEGTÍZSZEREZŐDÖTT AZ ÁLLAMI FÖLDET HASZNÁLÓK SZÁMA.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hazai agrárium teljesítménye büszkeségre ad okot. A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem. Az ágazat teljesítménye az elmúlt évben 22 százalékkal bővült – fűzte hozzá. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is; a világ népessége nő, egyre több embert kell eltartani és etetni. A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni – fogalmazott, megjegyezve, nekünk, magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy vannak még megoldandó feladatok. Felhívta a figyelmet arra, hogy csökken a falun élők száma, a vidék erőforrásainak tekintélyes része nem marad helyben, kevés család tud kizárólag a mezőgazdaságból megélni. A vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy lehet ott élni – fejtette ki.

A kormányfő nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság, lelki erő és tudás ahhoz, hogy a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni – mondta a küldötteknek. Felhívta a figyelmet arra, a határidő rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket a brüsszeli agrárpolitikai központtal. Orbán Viktor közölte, a terv az, hogy a soron következő kormányülésen, július 7-én a kabinet meg is hozza a szükséges döntéseket. A miniszterelnök elmondta, a kormány egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások esetében 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki, így terelve a támogatásokat a kis- és közepes gazdaságok felé, viszont úgy kell az átalakítást végrehajtani, hogy átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

fidesz.hu-bpi.hu