Kultúrák találkozása egy zsidó udvarban

Kultúrák találkozása egy zsidó udvarban

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó hitközség kulturális programvezetője

Hetiszakasz Breuer Péterrel ATV 1o.3o Vasárnap

31000

Ön sok mindennel foglalkozik, meséljen ezekről.

 

Egyrészt dolgozom itt a hitközségen, mint kulturális programvezető, mellette a Művészetek Udvarának a fesztiválvezetője, valamint a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékén oktatok zsidó folklórt.

 

Mit lehet tudni arról a programról, amit a hitközségnél megszerveztek?

 

Ez egy régi álom volt. A 120 éves ortodox zsinagóga hosszú ideig állt felújítatlanul, nemrégiben sikerült egy jelentősebb pályázati összeghez hozzájutni, ami a teljes felújítást segítheti elő. Ami a későbbi hasznosítást illeti, a zsinagógát nem csak vallási, szakrális térként szeretnénk elképzelni, hanem azt szeretnénk, ha Debrecen városának a polgárai, illetve a hozzánk látogató turisták megnézzék azt a miliőt, amit 120 évvel ezelőtt a város ortodox közössége felépített.

 

Mi tartozik ebbe a miliőbe?

 

A kóser vágoda, a bét hámidrás, a mikve és az ortodox zsinagóga tartozik ide. Ez egy olyan kulturális épületadottság, ami az országban esszenciális. Azt gondolom, hogy ilyen nincs is másutt. A programunk része az, hogy ne csak oktatási, kulturális események legyenek egy helyen, hanem egy olyan fesztivál is társuljon ehhez, amely a magyar népi kultúrát, más nemzetek kultúráját egy zsidó udvarba hozza be.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV június 22-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter