A zsidó közösség aktivizálása

A zsidó közösség aktivizálása

A zsidó közösség aktivizálása  Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója

Mit takar a Bálint Ház elnevezés?

 

Ez egy zsidó közösségi ház, idén lesz 20 éves októberben. Nagyon sok minden történik itt, különböző generációk számára.

 

Miket is tesznek?

 

Tulajdonképpen három fő dolgot csinálunk. Egyrészt összekötünk. Összekötünk generációkat, különböző zsidó kezdeményezéseket, szervezeteket, csoportokat a közösségen belül, összekötjük a zsidóságot a társadalommal. Katalizálunk. Olyan folyamatokat igyekszünk katalizálni a közösségen belül és kívül, amelyek – reményeink szerint – jó irányba viszik a zsidó közösséget. Az egyik ilyen, az a pozitív zsidó identitás, amit katalizálni szeretnénk a zsidó közösségen belül, ami azért még nincs nagyon erősen jelen. A másik, amit katalizálni szeretnénk, hogy egyszer ez a közösség önfenntartó lehessen, ez természetesen egy nehezebb folyamat.

 

A Bálint Ház mennyire önfenntartó?

 

A házat az amerikai Joint tartja fenn, aminek a magyarországi megfelelője a MAZS Alapítvány, aminek nagyon sok projektje van a zsidó közösségen belül és kívül, ennek egyik része a Bálint Ház. De idetartozik még a szarvasi tábor, a JAFFE Családsegítő Szolgálat, foglalkoznak a Holocaust túlélőkkel is. Van egy olyan programja is, amelyben a nem kifejezetten zsidó közösségeknek segít, mint például a mellrák elleni küzdelem. A Bálint Ház épülete a MAZSIHISZ-é, így velük is szoros kapcsolatban vagyunk.

 

Kifejezetten színes programok vannak a Bálint Házban. Hogyan is fér ez össze?

 

Igen színes a paletta, például népi tánc, istentisztelet, előadások, és folytathatnám. Ami az összeférést illeti, a legfontosabb feladat az, hogy a Magyarországon lévő zsidóságnak azt a részét, amelyik még semmilyen módon sem aktivizálta magát a közösségben, igyekezzünk behozni a közösségbe. A Bálint Ház azért alkalmas erre, mert egy közösségi házba szívesebben jönnek be az emberek, mint egy zsinagógába.

ערב טוב ושבוע טוב מקסים רגוע ושקט לכולם רק בשורות טובות

Köszönöm a beszélgetést.

Hetiszakasz  Breuer Péterrel  ATV Vasárnap 1o.3o

 

Az interjú az ATV június 22-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter