Hetiszakasz Breuer Péterrel 2014 06 15

A Goldmark centenárium előtt Korcsolán Orsolya hegedűművész

Goldmarkról és a Goldmark teremről
Korcsolán Orsolya hegedűművész

Ön a Zsidó Nyári Fesztivál egyik főszereplője lesz, de most elsősorban a most megjelent CD-je érdekel. Miről szól ez a lemez?

A lemez címe: KornGoldmark. A címe is sokat mond már, hiszen Erich Wolfgang Korngold és Goldmark Károly műveit vettük fel erre a lemezre, Mali Emese zongoraművész volt a partnerem. Érdekesség, hogy a lemezt Bécsben vettük fel a Konzerthaus stúdiójában, egy többszörös Grammy-díjas felvételvezető, Michael Haas segítségével, ez is emeli a felvétel értékét.

Mit szeretett volna elérni ezzel a CD-vel?

A célom az volt, hogy Goldmark Károlynak, aki talán egy picit elfeledett zeneszerző, aki osztrák is volt, magyar is volt a műveit szerettem volna életben tartani, megismertetni a közönséggel azokat a hegedűdarabokat, amelyek nagyon közel állnak a szívemhez. Miután Bécsben élek, szerettem volna egy bécsi, szintén zsidó zeneszerzőt a középpontba állítani. Korngold, aki Hollywoodnak az ősatyja volt. Egy nagyon érdekes kis gyöngyszemet találtam erre a lemezre, ugyanis Goldmark Károly unokaöccse, Rubin Goldmark szintén zeneszerző lett, ő Amerikában élt. 1924-ben, amikor a Julliard School megnyitotta a kapuit, akkor Rubin Goldmark volt az első zeneszerzés tanár.

Ön is volt ennek az iskolának a növendéke.

Így igaz, ráadásul így találtam rá Rubin Goldmark műveire és darabjaira, én két évet tölthettem az iskola falai között, itt szereztem meg a mesterdiplomámat, nem is akárkik kezei alatt. Dorothy Delay és Itzak Perlman voltak a mestereim. Itt, mint minden diák, rengeteget jártam a könyvtárba, ott kerestem Goldmark Károly darabokat, amikor is a könyvtár vezetője, Jane Gottlieb kérdezte, hogy hallottam-e az unokaöccsről Rubin Goldmarkról, aki szintén zeneszerző volt. Rögtön mutatott pár darabot, elkezdtem őket játszani. Már akkor, amikor még odajártam, eldöntöttem, hogy egyszer, amikor alkalmam lesz, egy Rubin Goldmark darabot lemezre veszek. Ez most történt meg, ráadásul ez egy ősbemutató lesz, mert a darabot még senki sem vette lemezre.

Ha jól tudom, most két jelentősebb fellépésre készül, egyrészt szeptember elején itt Budapesten, másrészt jövőre, március 15-én Bécsben. Mesélne ezekről?

A KornGoldmark című lemeznek lesz a bemutatója szeptember 1-én, Budapesten, a Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Rumbach utcai zsinagógában. Itt Mali Emesével és Sugár Gergely kürtművésszel lépünk fel. Lesz egy meglepetésvendég is, a kisfiam, Sugár Náthán is eljátszik egy egészen kis darabot csellón. Március 15-én pedig a Bécsi Szimfonikusok Kamarazenekarának leszek a szólistája, ahol egy amerikai programot adunk elő, Sugár Gergely vezényletével. Itt is lesz egy ősbemutató, amit én adok elő, de ez még készülőben van

A beszélgetésünk elején beszélt Goldmark Károlyról, mint egyfajta küldetéséről. Holt tartunk Goldmark Károllyal kapcsolatban?

Ezt nem tudom, az biztos, hogy Goldmark Károly az én szívemben egy nagyon meleg helyet biztosított magának, már azért is, mert amikor elkezdtem hegedülni, az első koncertem a hitközség Goldmark termében volt.

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú az ATV június 15-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.
Breuer Péter