Az élő kövek üzenete

Az élő kövek üzenete

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója

 

A Nemzeti Örökség Intézete is megemlékezik a Holocaust 70. évfordulójáról. Jelentős terveikről, melyek az ország több pontján is láthatóak lesznek beszélt a NÖRI főigazgatója.

 

A Holocaust 70. évfordulójának egyik kiemelkedő eseményéről, a Salgótarján úti zsidó temetővel kapcsolatos történtekről szeretnék többet tudni.

 

Ez az esemény a temetőről szóló album bemutatója lesz, amivel a hetvenedik évfordulóval készült intézetünk. A bemutatóra a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor, Csorba László főigazgató úr ismerteti majd a kötetet, ami jelentős megtiszteltetés számunkra.

 

Napjainkban egymás után jelennek meg albumok, mi az Önök kötetének a különlegessége?

 

Egy hiánypótló kiadványról van szó, egy adatbázisról, ami egy képzőművészeti album is egyben. A mi szerény eszközeinkkel ennyit tudunk tenni, hogy megőrizzük a jövő számára ezt a felbecsülhetetlen értékű temetőt, ami 2002 óta műemléki védettséget élvez. 2006-ban a Nemzeti Emlékezet és Kegyeleti Bizottság 24 síremléket védett le, azaz a Nemzeti Sírkert részei lettek. Remélem, hogy ez az album egy felkiáltójel lesz, ahogy azt Boross Péter is megírta az előszóban, egy segélykiáltás, hogy mentsük meg ezt a jelentős értékű temetőt. Jómagam tagja vagyok a Holocaust Emlékbizottságnak, ami közel egy éve alakult, a kormány elfogadta indítványainkat, elsősorban a Tokajjal kapcsolatos örökségvédelmi koncepcióink voltak, így a sátoraljaújhelyi csodarabbi sírjának a környezete rendbetétele. Ez egy zarándokhely, a monda szerint a gyerek Kossuth Lajost is meggyógyította a csodarabbi. Ez a temető nagyon sok külföldi zarándokot lát vendégül, azonban a környezet teljesen alkalmatlan és méltatlan arra, hogy a külföldi és hazai turisták odamenjenek. Ezt kívánjuk rendbe hozni. A másik hasonló projektünk az szintén ehhez a térséghez kapcsolódik, a sárazsadányi zsidó közösségi ház, ami a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléja, s ott szeretnénk a Nemzeti Múzeummal Közösen bemutatni a zsidóság együttélését abban a térségben.

 

Nemrégiben hallottam, hogy egy jelentős konferenciát is szerveznek.

 

Ezt az ősz folyamára szervezzük, sajátos aspektusból, hiszen 15 éve temetőkkel foglalkozunk, s ezeken keresztül, ahogy mondani szokták, az élő köveken keresztül kívánjuk bemutatni a zsidóság múltját és jelenét Magyarországon, ezzel is emlékezni a zsidóságra, ezzel utat mutatni a jövő generációja számára.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Az interjú a 2014. április 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter