5 killed as tourist bus in Egypt’s Sinai explodes en route to Israel

5 killed as tourist bus in Egypt’s Sinai explodes en route to Israel

By REUTERS, YAAKOV LAPPIN
Egyptian Interior Ministry says bus with South Koreans was traveling from St. Catherine’s Monastery in south Sinai to Israel when it was attacked.

 

Legkevesebb öt halottja és 14 súlyos sebesültje van egy turistabusz ellen elkövetett merényletnek vasárnap Egyiptomban: négy halálos áldozat dél-koreai, az ötödik halott a busz egyiptomi sofőrje.

Egy forrás szerint pokolgépet rejtő autó rohant bele egy turistabuszba az izraeli határ mellett, Taba városában, más források út mentén elhelyezett pokolgépről szólnak, megint mások nem zárják ki, hogy a robbanószerkezet magán a buszon volt elhelyezve.

A buszon ülő harminchárom koreai turista majdnem mindegyike megsebesült, közülük tizennégyen súlyosan. Az ápolásra szorulókat jelenleg Egyiptomban, és a határ izraeli oldalán, Eilat városában látják el.

Izraeli rendőrségi források szerint izraeli állampolgárok nem ültek a buszon, ami a Sínai-félsziget déli részén található Szent Katalin monostorból tartott a határ felé. A félsziget egyik üdülőközpontjában terroristák 2004-ben robbantásos merényletet követtek el, amelyben 34-en vesztették életüket.

Egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára a támadást. Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi elnök tavaly júliusi megbuktatása óta a Sínai-félszigeten szélsőséges milíciák vetették meg a lábukat, s onnan mérnek csapásokat az általuk államcsínnyel vádolt egyiptomi központi hatalom ellen.

Amennyiben a támadás mögött iszlamista szélsőségesek állnak, az stratégiai változást jelentene műveleteikben, amelyek eddig főként a fegyveres erők ellen irányultak. Egyiptomban 2009 óta nem követtek el turisták ellen merényletet.