Titkos műkincslerakat

Titkos műkincslerakat a zsidó műkincseket összeharácsoló gyűjtő fiánál

 

Több mint hatvan, nagynevű festőktől is származó festményt találtak annál a német műgyűjtőnél, akinek az apja korábban rengeteg, zsidóktól elrabolt műkincset harácsolt össze.

Újabb, egyebek mellett Monet-, Picasso és Renoir-festmények kerültek elő a Cornelius Gurlitt vitatott eredetű képgyűjteményével kapcsolatban folyó vizsgálat során a müncheni műgyűjtő salzburgi lakásából, a több mint hatvan alkotást már katalogizálják az osztrák városban.

Gurlitt szóvivője kedden közölte, hogy a házban hétfő reggelig több mint hatvan műkincset őriztek. Christoph Edel, Gurlitt jogi képviselője betöréstől és lopástól tartva intézkedett a salzburgi házban lévő értékek biztosításáról. A szóvivő szerint Cornelius Gurlitt megbízásából szakértők vizsgálják meg a műkincseket, hogy vannak-e köztük jogtalanul elkobzott vagy üldözött zsidó műgyűjtőktől kikényszerített adásvétellel megszerzett festmények.

A salzburgi hatóságokat nem vonták be az ügy legújabb fejezetébe, így nem is volt tudomásuk arról, hogy Cornelius Gurlitt házából újabb műkincsek kerültek elő. „Számomra ez teljesen új információ. Mi nem rendeltünk el házkutatást és nem is intézkedtünk” – mondta Marcus Neher, a salzburgi államügyészség szóvivője. Erich Mayer, a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó bécsi államügyészségi hivatal szóvivője szerint nem folyik eljárás Gurlitt ellen, és az ügybe sem a rendőrséget, sem a pénzügyi hatóságokat nem vonták be. Az országos bűnügyi hatóságok sem tudtak az esetről – mondta el Anton Schentz rendőrségi szóvivő.

A 81 éves Cornelius Gurlitt az egykor a náci rezsimnek dolgozó műkereskedő, Hildebrand Gurlitt fia. Müncheni lakásában 1280 képet találtak 2012 februárjában egy adócsalás gyanúja miatt indított eljárás során. A hatóságok csak 2013 novemberében tájékoztatták a nyilvánosságot a műkincsfogásról, miután az ügy kiszivárgott a sajtóhoz. A gyűjteményben feltehetően a nemzetiszocialista diktatúra idején zsidóktól rabolt alkotások is vannak.