Zsidó történeti tár a régi pesti zsidónegyedben

Zsidó történeti tár a régi pesti zsidónegyedben

M. M. / Heti Válasz

Egy Csányi utcai műemlék épületben különleges skanzen létrehozását tervezi a VII. kerületi önkormányzat.

A régi pesti zsidónegyedként emlegetett Belső-Erzsébetváros a XIX-XX. század fordulóján élte fénykorát. Az itt lakó zsidó középpolgári réteg akkori életét szeretné bemutatni a VII. kerületi önkormányzat egy új kezdeményezés segítségével.

zsidonegyed_cs__nyiutca.jpg
Régi hangulatban
A Csányi u. 5. szám alatti műemlék épületet a pusztulástól az utolsó pillanatban megmentve, zsidó történeti tár létrehozását határozta el, melynek állandó kiállítása a városrész lakóinak életmódját – lakásaikat, üzleteiket, tárgyaikat, bútoraikat – mutatja majd be.

A tervek szerint a felújított épület emeleti szintjén működő állandó kiállítás mellett a földszinti tér időszaki kiállításoknak, a tetőtér könyvtárnak, a fedett udvar pedig előadásoknak, oktatási és egyéb rendezvényeknek ad majd helyet.

Az önkormányzat a 400 millió forint nagyságrendű költséghez a Főpolgármesteri Hivatal TÉR KÖZ pályázatán 78 millió forint támogatást nyert el. A munkálatokat Bencze György, az erzsébetvárosi vagyonkezelő holding vezetője koordinálja, aki a Pest-budai Látképnek elmondta: az építési engedélyezési eljárás folyamatban van, a kivitelezésre még az idén szeretnék kiírni a közbeszerzési pályázatot. Reményei szerint a „skanzen” jövő nyárra, de mindenképp még a holokauszt-emlékévben elkészül.