Megkezdték munkájukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Megkezdték munkájukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői

 

Újból megkezdték munkájukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői csütörtökön Szíriában: ezúttal azokat a vádakat próbálják kivizsgálni, miszerint a két szemben álló fél, a kormánycsapatok és a felkelők az elmúlt hónapokban vegyi fegyvereket vetettek be az ország különböző részein.

Az ENSZ szakértői csütörtökön a délutáni órákban három autóból álló konvojukkal elhagyták a Damaszkusz belvárosában található szállodájukat. Újságírói kérdésekre nem válaszoltak, úti céljuk ismeretlen.

A csoport feladata, hogy megvizsgálja a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzat, és az ellenük harcoló felkelők összesen 13 vagy 14 állításának igazságtartalmát a szíriai polgárháború során alkalmazott vegyi fegyverekkel kapcsolatosan. Korábbi ittlétük alatt már megvizsgáltak egy konkrét esetet, az augusztus 21-én történt vegyifegyver-támadást, s erről el is készítették jelentésüket.

Aake Sellström, a szakértők vezetője nemrég közölte: a csoport azt reméli, hogy a vizsgálódásukról szóló végleges jelentést már október végén közzétehetik.

Az ellenőrök három, idén elkövetett, állítólag vegyi fegyverekkel kapcsolatos incidensről, valamint a múlt hónapban történt három további gáztámadásról gyűjtenek információkat. Az ENSZ vegyifegyver-szakértői múlt hónapban eredetileg egy március 19-én elkövetett merénylet és két további, Észak-Szíriában történt támadás vizsgálata miatt érkeztek Szíriába. Azonban akkor történt az augusztus 21-i incidens, s ezt követően ennek kivizsgálására összpontosítottak, Damaszkusz környékén végeztek vizsgálatokat.

Martin Nesirky, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy az ellenőrök a március 19-i incidens helyszínét, egy Aleppó környéki falut, valamint a Szarakeb és Sejk Mahszúd városoknál lévő helyszíneket keresik majd fel. A csoport azt is megvitatja a szíriai kormányzattal, hogy milyen információkkal rendelkeznek az augusztus 22-én, 24-én és 25-én elkövetett vegyi fegyveres támadásokkal kapcsolatosan.

Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön egy, a szíriai SANA állami hírügynökség által közölt interjúban ismételten hangsúlyozta kormánya elkötelezettségét vegyifegyver-arzenálja megsemmisítésére, s megígérte, hogy nem gördít akadályokat a folyamat elé.

Az Egyesült Államok és a Szíria szövetségesének számító Oroszország szeptember 14-én megállapodott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről, így elhárult a közvetlen fegyveres csapás veszélye a damaszkuszi kormányzat ellen. A nagyhatalmak azonban továbbra is megosztottak az orosz-amerikai megegyezés kikényszeríthetőségének kérdésében.