Auschwitzi barakk Washingtonból

Visszakerül Lengyelországba egy auschwitzi barakk Washingtonból

 

Visszaadja Lengyelországnak állománya egyik legértékesebb darabját a washingtoni Holokauszt Múzeum: egy fa barakkot, amelyben egykor az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor foglyai raboskodtak.

A The Washington Post értesülései szerint a második világháborús barakk azt követően kerül vissza Lengyelországba, hogy lejárt az a hosszú távú kölcsönmegállapodás, amelynek részeként az Auschwitz-birkenaui Állami Múzeum tulajdonában szereplő építmény Washingtonban volt látható, és a múzeum, valamint a lengyel kormány közötti hosszas tárgyalások nem vezettek eredményre a további hosszabbításról. A fa épület 1993-ban került az Egyesült Államok fővárosába, ahol akkor nyílt meg a Holokauszt Múzeum.

Az intézmény időközben szert tett egy ugyanolyan barakkra, amellyel pótolni tudja a régit, és ez már a saját tulajdonát képezi.

A tekintélyes múzeum már le is zárta területének azt a részét, ahol az auschwitzi barakk állt, és majd csak öt hónap múlva nyitja meg újra. Az átépítés rendkívül alapos munkálatokat igényel, mert a múzeum gyakorlatilag a barakk köré épült. A fa építménynek egyébiránt csak a fele van az amerikai fővárosban, a másik fele Birkenauban látható.