Megvan a Lux-díj idei három döntőse

Megvan a Lux-díj idei három döntőse

Az Európai Parlament filmdíjáért idén a belga „The Broken Circle Breakdown” az angol „The Selfish Giant” és az olasz-francia koprodukciós „Miele” című filmek versenyezhetnek  A három filmet ősszel minden uniós tagállamban bemutatják.

A döntőbe került három filmet július 23-án, a 10. velencei napok keretében az Európai Parlament alelnöke Gianni Pittella (S&D) és Silvia Costa (S&D) európai parlamenti képviselő jelentette be Rómában.

Dióhéjban a filmekről

Miele – Valeria Golino filmje (olasz-francia koprodukció)

A film egy asszony történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni, illetve bemutatja egy új „betegéhez”, egy teljesen egészséges férfihoz fűződő kapcsolatát.

The Broken Circle Breakdown – Felix van Groeningen filmje (belga)

Az alkotás Elise és Dider valószerűtlen szerelmi történetét meséli el, akik lányuk súlyos betegségével küzdenek.

The Selfish Giant – Clio Barnard filmje (Nagy-Britannia)

A történet kortárs mese két barátról, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami egy tragikus eseményhez vezet.

LUX Filmnapok

A három döntős filmet a Lux Filmnapok keretében október és december között mind a 28 uniós tagállamban bemutatják. A filmeket az EU 24 hivatalos nyelvén feliratozzák.

Decemberben hirdetnek győztest

A győztes filmet az európai parlamenti képviselők szavazatai alapján decemberben választják ki. A díjat az Európai Parlament plenáris ülésén adják át decemberben, ahol a filmek rendezői is részt vesznek.
2012-ben a francia-olasz koprodukciós, Andrea Segre rendezésében készült Io sono Li című film nyerte el az elismerést.