Jóváhagyták a fegyverszállítást

Az amerikai kongresszus mindkét házának hírszerzési bizottsága jóváhagyta a szíriai felkelők felfegyverzésének tervét, és a fegyverek szállítása néhány héten bellül megkezdődhet – írta kedden a The Washington Post bennfentes forrásokra hivatkozva.

E források szerint a két, zárt ajtók mögött ülésező bizottság a múlt héten szavazott a kormánynak erről a tervéről, és noha „nagyon súlyos aggodalmai vannak a siker esélyeit illetően, sok vita és elemzés után konszenzusra jutott”.

A jóváhagyás értelmében Barack Obama elnök felhatalmazhatja a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy aktiválja a lázadók megsegítését célzó programot. A CIA költségvetését átcsoportosítják a szíriai akció érdekében. Ezt az akciót Obama június elején hagyta jóvá. A program infrastruktúrája kész van, nagyobb részt Jordániában, s a fegyverek a következő hetekben kezdenek érkezni a helyszínre – írta a lap.

Néhány törvényhozó elégtelennek találta és ezért bírálta a tervet, s légi támogatást követel a felkelőknek, beleértve a szíriai repülőterek megtámadását és repülési tilalmi övezet kijelölését. A kongresszus más tagjai azonban ellenzik az amerikai katonai beavatkozás minden formáját, s ezt az álláspontot vallja az amerikaiak többsége is, amint az számos felmérésből kiderül – emlékeztet a The Washington Post.