Zoltai Gusztáv fogadta a Nemzetközi Adalbert Alapítvány képviselőit

Zoltai Gusztáv fogadta a Nemzetközi Adalbert Alapítvány képviselőit

 

Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközsége Szövetsége ügyvezető igazgatója vasárnap fogadta Budapesten a Nemzetközi Adalbert Alapítvány képviselőit.

A vendégek között volt az alapítvány nemzetközi elnöke Hans Süssmuth; dr. Holczer Ferenc, az alapítvány magyarországi elnöke; dr. Petr Pithart, Csehország volt miniszterelnöke, az Adalbert-díj idei kitüntetettje; Frantisek Miklosko, a szlovák parlament volt elnöke valamint a visegrádi országok Budapestre és Berlinbe akkreditált nagykövetei.

A látogatás során Zoltai Gusztáv bemutatta a vendégeknek a Dohány utcai zsinagógát, beszélt a zsinagóga történetéről, a magyarországi zsidó közösség életéről, s a mindennapi gondjairól és az egyre aggasztóbb antiszemita jelenségekről. A vendégek a látogatásuk végén elhelyezték az emlékezés koszorúját a Dohány utcai zsinagóga Wesselényi utcai oldalán található Hősök kertjében.

Petr Pithart – aki 1990 februárja és 1992 júliusa között volt Csehország miniszterelnöke – június 8-án vette át Áder János köztársasági elnöktől a krefeldi székhelyű Adalbert Alapítvány az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításáért járó idei nemzetközi Adalbert-díjat.

Az Adalbert Alapítvány mindig egy olyan személyiségnek adományozza a Nemzetközi Adalbert Díjat, aki különleges érdemeket szerzett Európa egyesülésében, valamint a közép-európai és nyugat-európai népek jószomszédi kapcsolatainak ápolásában és elmélyítésében.