A Parlament új európai menekültügyi rendszer mellett voksolt

A Parlament új európai menekültügyi rendszer mellett voksolt

A Parlament szerdán elfogadta a menedékkérelmek elbírálásának módjáról és határidejéről szóló jogszabályt, amely az Európai Unióba érkező menedékkérők alapvető jogait is meghatározza. A közös európai menekültügyi szabályok megakadályozzák, hogy a menedékkérőket olyan tagállamba szállítsák tovább, amely nem biztosít számukra tisztességes életkörülményeket.

Egységes menekültügyi eljárás

A hatályos uniós szabályok nem szabják meg, hogy a tagállamoknak mennyi időn belül kell döntést hozniuk a menedékkérelmekről. Az új szabályok viszont az eltérő rendszerek közti különbségek kiküszöbölése céljából egységesen hat hónapos határidőt írnak elő. Emellett a tagállamoknak ezentúl szigorúbb szabályok mentén kell kiképezni a menedékkérőkkel foglalkozó személyzetet, és ügyelniük kell a kísérő nélkül érkező kiskorúak és egyéb sérülékeny csoportok speciális igényeire.

Minimumfeltételek a befogadáshoz

A befogadási feltételekről szóló 2003-as irányelv több ponton változik: felsorolja, hogy milyen alapon vehető őrizetbe a menedékkérő, meghatározza a tisztességes életkörülményekre és őrizetre vonatkozó feltételeket, előírja a menedékkérők lehető leghamarabb elvégzendő orvosi és pszichológiai vizsgálatát, és felgyorsítja a munkaerőpiacok megnyitását a menedékkérők előtt (ennek ezentúl a menedékkérelem benyújtásától számított kilenc hónapon belül meg kell történnie). Az őrizetbe vett menedékkérők elzárását külön létesítményben kell megoldani.

Egyes országokba nem szállítanak menekülteket

A ún. dublini rendelet határozza meg, hogy mely ország felel a menedékkérelem elbírálásáért – jellemzően az, ahol a menedékkérő először az EU területére lépett. Az új szabályok értelmében azonban a menekülteket nem szállíthatják vissza olyan EU tagállamba, ahol előfordulhat, hogy embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülnek. A szabályok olyan korai figyelmeztető-mechanizmust is tartalmaznak, amelyek még a válság kitörése előtt jelzik, hogy gond van a nemzeti menekültügyi rendszerrel.

Rendőrségi hozzáférés a menedékkérők adatbázisához

A tagállamok rendőrségei és az Europol szakemberei a terrorizmus elleni küzdelem és bűnüldözés céljából ezentúl hozzáférhetnek a menedékkérők Eurodac adatbázisban tárolt ujjlenyomatához. A Parlament kifejezett kérésére szigorúbb adatvédelmi szabályok garantálják majd, hogy az adatokat más célra ne használják fel.

Mi a következő lépés?

A menedékkérőkre vonatkozó új szabályok egy csaknem tíz éves jogszabályt frissítenek. 2012-ben 330 ezer menedékkérőt regisztráltak az Európai Unióban, Magyarországon ebből 2.155-öt.

A Parlament és a Tanács által már elfogadott és a tagállamok kormányai által is támogatott jogszabályok várhatóan 2015 második felében lépnek életbe.

A menedékkérők továbbszállítására vonatkozó dublini szabályok hat hónappal hatálybalépésük után (tehát 2014 elejétől) alkalmazandók.