Ez a bizalom megnyilvánulása

Együttműködési verseny van a XXI. században, ami arról szól, hogy mely kormányok képesek hosszú távú stratégiai együttműködést kialakítani a világgazdaság jövőjében fontos szerepet játszó nagy nemzetközi cégekkel – jelentette ki Orbán Viktor az Audival történő stratégiai megállapodás aláírásakor.

Orbán Viktor kiemelte, a stratégiai megállapodások hátterében az a felismerés áll, hogy a modern világban nem elegendő, ha egy állam csak más államokkal köt szerződést. A világ megváltozott, és a nagy nemzetközi cégek időnként legalább akkora vagy fontosabb szerepet játszanak, mint az államok – fűzte hozzá. A kormányfő szerint együttműködési verseny van a XXI. században, ami arról szól, hogy mely kormányok képesek hosszú távú stratégiai együttműködést kialakítani a világgazdaság jövőjében fontos szerepet játszó nagy nemzetközi cégekkel. Az Audi ilyen cég, hosszabb távon fontos, kiemelkedő szerepet fog játszani a világgazdaságban, és Magyarországnak érdeke, hogy egy ilyen komoly, súlyos és meghatározó jelentőségű nemzetközi vállalattal stratégiai együttműködése legyen – tette hozzá a kormányfő.

 

www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=14562
Stratégiai megállapodás az Audi Hungáriával

 

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, a stratégiai megállapodások világosan jelzik, hogy lesznek még komoly közös beruházásaink, fejlesztéseink. A kormányfő aláhúzta, minden ilyen megállapodás elkötelezettséget tartalmaz az oktatás közös fejlesztésére vonatkozóan. Ezek a cégek nem átmenetileg tartózkodnak Magyarországon, nem a már meglévő humán erőforrással és tőkével kívánnak dolgozni, hanem ezerszám újabb és újabb jól képzett szakemberekre lesz szükségük, akiknek a kinevelésében, oktatásában ők maguk is vállalnak szerepet – fejtette ki.

Szintén fontos pontnak nevezte a miniszterelnök a termelési központok logisztikai fejlesztését. A mostani sajtótájékoztató előtt volt egy egyórás megbeszélés az Audi és kormány között. A felek átnézték a korábbi megállapodásokban foglalt fejlesztéseket, illetve azt, hogy milyen beruházások szükségesek ahhoz, hogy Győrnek a vonatkozó része újabb és újabb kapacitásokat tudjon befogadni. Utakról, hidakról is eszmét cseréltünk, sőt meg is állapodtunk – tájékoztatott Orbán Viktor.

 

 

 

Az autógyártás összekapcsolódótt a szabadságvágyunkkal

Az autógyártó cégekkel kötött megállapodás mindig közel áll a szívünkhöz – utalt Orbán Viktor arra, hogy a XX. század első felében volt autógyártás Magyarországon. Mint mondta, a magyar ember számár a saját autó különleges értéket képvisel, hiszen a szocializmus évei alatt csak autókiutalási papírral, hosszas várakozás után lehetett gépkocsihoz jutni. Az autógyártás, az autó tulajdonlása, az autóhoz való hozzáférés a magyar ember számára nem egyszerűen egy mérnöki teljesítmény vagy szolgáltatás elérését jelenti, hanem összekapcsolódott a szabadságvágyunkkal – fűzte hozzá.

Ha minden igaz, és a tervek szerint haladunk, akkor nemcsak egy-egy autóalkatrészt fogunk Győrben gyártani, hanem egész autót is – hívta fel a figyelmet. A kormányfő ennek kapcsán megjegyezte, a Nyugaton rólunk kialakuló kép egyik fontos eleme lehetne, ha mindenki tudatában volna annak, hogy hány olyan eszközt használ – többek között gépjárművet – amit Magyarországon gyártanak. Ugyanakkor azt is megtanultam, hogy autóba motort gyártani ipari hatalom – emelte ki.

 

 

 

A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a kilencvenes években senki nem tudta, hogy Közép-Európából és benne Magyarországból mi lesz. Az Audi ekkor érkezett meg hazánkba, ami egy nagy erejű biztatás volt az akkori magyar közélet és gazdaság számára – jelentette ki. Úgy fogalmazott, „a második nagy pillanat pedig 2010, amikor világossá vált, hogy beütött a válság Európában”, és a cég mindennek ellenére további fejlesztést jelentett be Magyarországon. Ez a bizalom két megnyilvánulása; ez a magyarok számára azt jelenti, hogy az Audi nem egyszerűen egy gyár, ami Magyarországon működik, hanem az Audi az a gyár, amelyben a magyarok megbízhatnak – hangsúlyozta a kormányfő.

Kiemelkedő jelentősége van a német iparnak

Beszédében rámutatott arra is, hogy az Audi évente mintegy másfél milliárd eurónyi értékben – ez 450 milliárd forintnak felel meg – vásárol Magyarországon működő beszállítóktól termékeket. Hasonlóképpen fontos, hogy elmondjuk, hogy a hazánkban élő tízmillió emberből körülbelül 1 millió 2-300 ezer olyan magyar állampolgár van, akinek a mindennapi megélhetése német befektetőkkel áll összefüggésben – emelte ki, hozzátéve, ez 3-400 ezer munkavállalót jelent. Szavai szerint ez jól mutatja, hogy Magyarország, a magyar családok és a nemzetgazdaság szempontjából milyen kiemelkedő jelentősége van a német iparnak.

A kormányfő felidézte azt is, hogy a kilencvenes években „nehezen barátkoztak meg a magyarok azzal a gondolattal, hogy nálunk fejlettebb ipari technológiát képviselő gyárakban leszünk majd bérmunkások”. Ez egyfelől jó dolog, mert valahol tudunk dolgozni, másfelől az ember mindig attól fél , hogy beszorul egy bérmunkás-létbe, nemcsak ő személy szerint, hanem a saját nemzetgazdasága is alárendelődik egy másik ország nemzetgazdaságának – tette hozzá. Szavai szerint az Audi azonban úgy látja a jövőt, ahogyan mi, magyarok is látni szeretnénk. Az Audi nem egyszerűen egy nagy összeszerelő üzemként tekint Magyarországra, hanem magas hozzáadott értékkel dolgozó és csúcsminőséget kibocsátó high-tech vállalkozások sűrű szövésű hálózataként is – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte, ez arra ad esélyt, hogy egyre emelkedő színvonalon, egészen a kutatás-fejlesztés szintjét megcélzó színvonalon illeszkedünk be a nagy nemzetközi gyártási hierarchiába.

 

 

 

Vállalni kell a versenyt

Szavai szerint a magyar kormány és az Audi, illetve a német ipari cégek felfogása a modern gazdaság jövőjéről egybeesik. Mi abban hiszünk, hogy a versenyt vállalni kell, nem elfordulni tőle, és nem korlátozni. Mi úgy gondoljuk, az európai gazdaságban adó-, költség- és technológiai verseny lesz a jövőben is – jelentette ki. Mint mondta, a kormány álláspontja szerint a stratégiai megállapodásokkal hazánk ezt a versenyt jó eséllyel állja majd.

A magyar kormánynak nem titkolt szándéka az, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy Magyarországon akár egyetlen gyermek is kevesebb esélyt kap a jövőre nézve, mint amit az ő szülei kaptak – hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, minden egyes fiatal mérnök sikere arról szól, hogy olyan Magyarországot építünk, ahol a fiatal nemzedék legalább annyi, de inkább több esélyt kaphat az élettől, mint amennyit a szülei kaptak. Ehhez is hozzásegít bennünket az Audi – fűzte hozzá.

Végezetül Orbán Viktor gratulált Győr városának is az eddigi sikerekhez. Ha minden igaz, júniusban ismét látjuk egymást Győrben, amikor gyárat avatunk – zárta szavait a miniszterelnök.

 

 

 

Sokéves hagyomány

Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja azt mondta, a most megkötött megállapodással megünneplik és megerősítik a magyar kormány és az Audi közötti jó együttműködés sokéves hagyományát. Hangsúlyozta, az Audi Hungaria még mindig a világ legnagyobb motorgyára.