A számok mást mondanak, mint Bajnai Gordon

Bajnai Gordon gazdaságpolitikai programja csak jelentős adóemeléssel valósítható meg – ismételte meg vasárnapi kijelentését Rogán Antal, kedden.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: Bajnai vagy 48 százalékos adókulcsot vezet be, vagy közel 1,5-2 millió embernek több adót kell fizetnie, mint ma. Ellentétben a volt kormányfővel, „aki számokkal nem nagyon kényezteti el a nyilvánosságot”, Rogán Antal bemutatta, hogy milyen számítások alapján vonták le következtetésüket, ami mint mondta: „tényeken és adatokon alapszik”. Rogán Antal felidézte: Bajnai Gordon azt ígérte, hogy visszahozza az adójóváírást, ami szerinte havi 8-10 ezer forint lenne, továbbá 400 ezer forintos havi jövedelem felett bevezetne egy új adókulcsot. Mindezt úgy, hogy az SZJA egyenlege pozitív lesz – fűzte hozzá.

 

Rogán Antal sajtótájékoztatója

 

 

Ez azt jelenti, hogy az adójóváírás költségét a magasabb jövedelműektől szedik be. A frakcióvezető tájékoztatása szerint az adójóváírás költsége 2010-ben 480 milliárd forint volt. „Én ehhez képest sokkal szerényebb adójóváírást feltételeztem” – jegyezte meg, kifejtve: átlagos havi 9 ezer forintos adójóváírás mellett az átlagbérig terjedő sávban 330 milliárd forint lenne éves szinten az intézkedés költsége. A kérdés az, ha ezt a 330 milliárdot a 400 ezer forinti jövedelmekből akarjuk beszedni, az mekkora adókulcsot jelent? – mutatott rá a fideszes politikus.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy van két adózónk; az első adózó évi 500.000 Ft-os jövedelemmel, míg a második évi 5.000.000 forintos jövedelemmel rendelkezik, mindketten 16 százalékos adókulccsal adóznak. Az első adózó ennek megfelelően 80 ezer forint adót fizet, míg a második 800 ezret. Ha az első adózó 50 ezer forint adójóváírást kap, mekkora adót kell kivetni a második adózóra, hogy ez megtérüljön? – tette fel a kérdést a fideszes politikus.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Ha csak a 400 ezer forint feletti jövedelemre vetjük ezt ki – ahogyan az Bajnai javasolja -, akkor 4,8 millió forintig a második adózó megfizeti a 16 százalékos adókulcsot. A maradék 200 ezer forintnál be kell szedni azt az 50 ezer forintot, amit odaadnak az első adózónak, ami 25 százalékos adóterhelést jelent – mondta Rogán, hozzátéve: de emellett fizeti a 16 százalékos adókulcsot is, tehát összességében évi 850 ezer forintot fizet SZJA-ként, ami összesen (16+25) 41 százalékos adókulcsot jelent.

A Fidesz frakcióvezetője a NAV 2012-es adataira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Magyarországon 252.473 olyan adózó van, aki évi 4,8 millió forint felett keres. Az ő jövedelmük 4,8 millió forint feletti része pedig mintegy 1029 milliárd forint. Ha az adójóváírás költségét – 330 milliárd forint – elosztjuk az 1029 milliárddal, akkor kijön az úgynevezett marginális adókulcs, ami 32 százalék. Ugyanakkor Rogán felhívta a figyelmet, hogy a 16 százalékot továbbra is meg kell fizetni, és így jön ki a 48 százalékos adókulcs.

 

 

 

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője szerint, ha csak a havi 400 ezer forint felett keresőktől akarnák beszedni az adójóváírás fedezetét, akkor a tények és adatok alapján Bajnai Gordonnak Európa legmagasabb adókulcsát kellene bevezetnie. Bajnai Gordon közelmúltbeli nyilatkozatait kommentálva a fideszes politikus hangsúlyozta: ha a volt kormányfő 30 százalékos adókulcsot vezetne be, akkor nem igaz az az állítás, hogy csak a havi 400 ezer forint felett keresők fizetnének több adót, ugyanis akkor 973.310 ember adózna 30 százalékos adókulccsal. Ez azt is jelenti, hogy havi 195.800 forint jövedelem fölött már 30 százalékos személyi jövedelemadót kellene fizetni – hangsúlyozta Rogán, megjegyezve, hogy ez az összeg az országos átlagbér alatt van.

Ugyanezt a számítást elvégezték 25 százalékos adókulccsal is, amely szerint több mint 2 millió embernek kellene több adót fizetnie, és 25 százalékos kulccsal adóznának azok, akiknek havi bére 112 ezer forint felett van. „Ezek a tények és a számok” – jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője. Összevetésképp Rogán Antal elmondta: ma a minimálbér 98 ezer forint, a szakmunkás minimálbér 114 ezer forint és az átlagbér 222.990 forint. Hozzátette: „ha szó szerint vesszük Bajnai javaslatait, akkor vagy 48 százalékos adókulcsot kell bevezetni, vagy 25-30 százalékos kulccsal adóztatnánk azokat is, akik az átlagjövedelem alatt keresnek, 1 vagy 2 millió embert adóztatnánk nagyobb mértékben, mint most”.

 

 

 

A fideszes politikus következtetésként azt vonta le, hogy a volt kormányfő gazdaságpolitikai programja – akárcsak 2009-ben -, most is csak nagy adóemeléssel valósítható meg. „Csak azt vettem alapul, amit Bajnai Gordon ígért, csak a számok egészen mást mondanak, mint ő. Ebből az következik, hogy Bajnai Gordon hazudott” – fogalmazott Rogán. „Nem először kaptuk hazugságon Bajnai Gordont” – utalt a fideszes politikus arra, hogy a Haza és Haladás programjában szövegszerűen benne van a minimálbércsökkentés, amit a volt kormányfő azóta is tagad.