Orosz-Arab Együttműködési Fórum

Közös nyilatkozat és cselekvési terv elfogadásával ért véget szerdán Moszkvában az Orosz-Arab Együttműködési Fórum első, külügyminiszteri szintű tanácskozása, amelyen azonban nem vett részt Líbia képviselője.

A fórum megteremtéséről Szergej Lavrov még 2009 decemberében írta alá a szándéknyilatkozatot Amr Muszával, az Arab Liga akkori főtitkárával. Az Oroszországot és az Arab Liga tagállamait összefogó szervezet alapítását követő évben azonban egy ülést sem tartottak, s az arab tavasz eseményei miatt csaknem elhalt Moszkva kezdeményezése.

A Kreml számára tovább bonyolította a helyzetet, hogy az arab országok többsége támogatta a változásokat Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában, Jemenben és Szíriában. Moszkva általában óvatos álláspontra helyezkedett, de Szíria és Líbia esetében kimondottan kemény álláspontot foglalt el – állapította meg háttérmagyarázatában a Kommerszant című orosz napilap.

A moszkvai tanácskozásra Nabíl al-Arabit, az Arab Liga főtitkárát, valamint a soros elnök Egyiptom és Irak, illetve a Tanács trojkáját alkotó Kuvait, Libanon és Líbia külügyminiszterét hívta meg Moszkva. Líbia, amellyel az arab világban korábbi befolyásának visszaszerzésére törekvő Kreml a politikai változások miatt elveszített több milliárdos fegyverüzletét próbálja újjáéleszteni, nem reagált, külügyminisztere nem utazott el Moszkvába.

A tanácskozáson elfogadott közös nyilatkozat a közel-keleti válsággócok közül kiemelten foglalkozott a szíriai konfliktus rendezésével. A résztvevők megismételték, hogy a megoldást az erőszak azonnali beszüntetésében, valamint a damaszkuszi kormány és az ellenzék párbeszédében látja, a 2012 júniusában Genfben elfogadott megállapodásra alapozva.

Szergej Lavrov bejelentette, hogy a jövő hétfőn Moszkvába várják Valíd Moallem szíriai külügyminisztert, március elején pedig reményeik szerint Ahmed Moáz el-Hatíb, a szíriai ellenzéki koalíció vezetője látogat el az orosz fővárosba.