Cipi Livni lesz az izraeli igazságügyi miniszter

Netanjahu új kormányában

Cipi Livni lesz az izraeli igazságügyi miniszter

Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter lesz az igazságügyi tárca irányítója, ő felel majd a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokért Benjámin Netanjahu új kormányában.

betűméret

Livni+Netanyahu.jpg

Cipi Livni, a Tnua (Mozgalom) nevű centrista párt vezetője lesz az igazságügyi miniszter, és egyben ő tárgyal a palesztinokkal, hogy mielőbb rendezni lehessen a konfliktust – áll a Likud közleményében.

Benjámin Netanjahu február elején kezdett hivatalosan tárgyalni a pártokkal a január 22-i parlamenti választás után megalakítandó kormánykoalícióról.

Várható volt, hogy Livni miniszteri megbízást kap, és az sem meglepő, hogy rábízzák a békefolyamat izraeli kezelését, mert a választási kampány fő kérdése a palesztinokkal folytatott tárgyalások újraindítása volt.

A 2010 szeptemberében megszakadt tárgyalások újraindításához Mahmúd Abbász palesztin elnök a zsidó telepek bővítésének leállítását és az 1967-es háború előtti határok tárgyalási alapként való elismerését követeli.

Az 54 éves Cipi Livni 2006 és 2009 között irányította az izraeli diplomáciát. Gyakran hasonlították Golda Meirhez, aki 1969 és 1974 között Izrael miniszterelnöke volt.