Magyarország nem kér a nácizmusból!

A Nagy Ernő Társaság levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben felháborodását fejezi ki a parlamentben megjelent és elhangzott szélsőjobboldali, náci ideológia kapcsán.

A Nagy Ernő Társaság felháborodását fejezi ki, hogy egy bejegyzett politikai párt parlamenti képviselője a zsidók listázására szólított fel, azok között a falak között, amelyek között a zsidótörvényeket annak idején elfogadták, illetve ahol nem sokkal később, demokratikus választások után az egész nemzet képviselői elhatárolódtak a faji alapú kirekesztéstől és jogfosztástól.

A totalitárius rendszerek sajátossága, hogy állampolgáraik egy csoportját, faji, nemzeti vagy osztály-hovatartozás alapján először listázzák, majd listák alapján jogaikban korlátozzák, végül elüldözik vagy fizikailag megsemmisítik őket. A zsidók listázása nélkül nem lehetett volna holokauszt, ugyanúgy, ahogy a kuláklisták nélkül sem lehetett volna kuláküldözés. Az ilyen listák elkészítése soha a történelem során más célt nem szolgált, mint a későbbi, szörnyűséges bűnök előkészítését.

A Jobbik most félreérthetetlen bizonyítékát adta, hogy totalitárius elődei nyomába kíván lépni. A demokratikus Magyarország közös felelőssége, hogy a nácizmusnak megálljt parancsoljon.

A Nagy Ernő Társaság ezúton felhívja az ország összes politikai és civil mozgalmát, hogy – a megosztó politikai törésvonalakon felülemelkedve – közös, egybehangzó tiltakozással fejezzék ki, Magyarország nem kér a nácizmusból!

Nagy Ernő Társaság