A jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásokra készülnek

A jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásokra készülve az olasz pártok egy része megkezdte választási szövetségek kovácsolásának előkészületeit.

A döntő impulzust a „helyezkedéshez” a Szicílián rendezett októberi regionális választás adta meg, amelyen vereséget szenvedett a Szabadság Népe (PdL – Silvio Berlusconi egykori kormányfő pártja), és komoly sikert ért el Beppe Grillo komikus színész Öt Csillag Mozgalma (M5S).

Luca Montezemolo, a Ferrari autógyár főnöke szombaton bejelentette: készen áll egy központi blokk megalakítására, amely alternatívát nyújtana Berlusconi pártjával szemben. „A társadalom felől friss szelet kell vinni a politikába, hogy az utóbbi regenerálódjon. Itt van a soha vissza nem térő alkalom” – jelentette ki Montezemolo.

A sikeres autóipari menedzser becsvágyó terveket dédelget. „Az a feladatunk, hogy országos választási listát állítsunk össze olyan szavahihető és hozzáértő személyekből, akik meg akarják újítani a politikát. Olaszországnak erkölcsi megújulásra van szüksége, mégpedig minél előbb” – hangoztatta.

A Kereszténydemokrata Párt (UDC) elnöke érdeklődik egy Montezemolóval kötendő választási szövetség iránt. Mint Pierfernando Casini kifejtette, a cél az, hogy támogatást nyújtsanak a tavaszi választások után megalakuló második Monti-kormánynak. „Olaszország szempontjából Monti azt jelenti, hogy a populizmus helyett az egészséges kötelességtudat kerül előtérbe. Második kormánya élén Monti folytathatná népszerűtlen, ám az ország érdekeit szolgáló döntéseken alapuló stratégiáját” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

A szicíliai választások után a balközép táborban is mozgolódás támadt. Rómában izgalmat keltett, hogy az Értékek Olaszországa (IdV) párt és az M5S vezetői kísérletet tettek az egymáshoz való közeledésre. Az utóbbi nevében Grillo Itália „kevés tisztességes és szavahihető politikusai egyikének” nevezte az IdV élén álló Antonio di Pietro korábbi ügyészt. Egyúttal megpendítette, hogy Giorgio Napolitano államfő megbízatásának lejárta (2013) után di Pietro lehetne Itália következő elnöke.