Legalább 16 civil – köztük hét gyerek és öt nő – halt meg vasárnap egy légitámadásban a szíriai Idlíb tartományban

Legalább 16 civil – köztük hét gyerek és öt nő – halt meg vasárnap egy légitámadásban a szíriai Idlíb tartományban – jelentette egy jogvédő szervezet.

A légitámadás az ország északnyugati részén lévő tartomány Dzsabal az-Zavíja városa környékén, al-Bara faluban történt – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely aktivistáitól és egészségügyi forrásokból szerzi be információit. Az OSDH szerint a falu július óta a felkelők kezén van.

Szíriában vasárnap ismét sok erőszakos cselekmény történt, csakúgy, mint az előző napokon, vagyis nyilvánvaló, hogy a tűzszünetből, amelynek pénteken kellett volna megkezdődnie Lahdar Brahimi nemzetközi megbízott terve szerint, semmi nem valósult meg. Az OSDH szerint a három nap alatt több mint 300 embert öltek meg.

A szíriai légierő folytatta a szunniták lakta kelet-damaszkuszi elővárosok bombázását. Aktivisták szerint az északkelet-damaszkuszi Dúma negyedben a felkelő Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei ostromolják az elnökhöz hű hadsereg állásait, és elfoglaltak közülük hármat, de összecsapásokról érkezett jelentés az ország más részeiből is.

ENSZ-beli diplomaták közölték az AFP-vel, hogy Brahiminak novemberben kell ismét megjelennie az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, és „új ötletekkel” fog előállni arra vonatkozóan, hogy miként vegye rá Bassár el-Aszad szíriai elnököt és ellenzékét a béketárgyalásokra.