Ohióban is behozta a hivatalban lévő elnök, Barack Obama előnyét

Mitt Romney amerikai republikánus elnökjelölt az egyik legkritikusabb „ingaállamban”, Ohióban is behozta a hivatalban lévő elnök, Barack Obama előnyét – derült ki az állam legnagyobb napilapjainak közös közvélemény-kutatásából.

Az Ohio Newswpaper Poll szerint mindkét jelölt támogatottsága 49 százalékos. Egy hónappal korábban Obama még 51:46 százalék arányban vezetett.

Az ohiói napilapok felmérése egybecseng azzal az erősödési tendenciával, amit Romney oldalán a felméréseket átlagoló RealClearPolitics is kimutatott: vasárnapra Obama fölénye mindössze 1,9 százalékra csökkent ebben az államban, amely kicsiben ugyan, de az ország összes jellemző ellentétét megjeleníti. Az elnökjelöltek október 3-i, első tévévitája előtt a legtöbb mérés még 7-10 százalékpontos előnyt mutatott ki a Fehér Ház jelenlegi lakójának oldalán.

Az amerikai napilapok beszámolója szerint a 11,5 milliós Ohio mind a 88 megyéjéért ádáz küzdelem folyik. A The Washington Post rámutatott, hogy – noha a mindkét fél által bevehetőnek tartott „ingaállamok” közül Florida a legnagyobb trófea – a „gesztenyeállamnak”, Ohiónak sohasem volt akkora jelentősége, mint idén.

Az államokban leadott szavazatok alapján felállítandó elnökválasztó elektori testületben mindkét kampány számol Ohio 18 voksával, ezért ide megkülönböztetett figyelem irányul. Mitt Romney a republikánusok országos konvenciója óta 12 nap alatt 27 kampányrendezvényen vett itt részt, és miközben a közelgő Sandy hurrikán miatt lemondott egy virginiai beszédet, a hétfőt és a keddet Ohióban fogja tölteni, sőt, a választás előtt még egyszer visszatér.

Számára az állam szimbolikus értelemben is igen fontos, mert egyetlen republikánus elnök sem tudott nyerni Ohio nélkül.

Obama, aki a 2008-as elnökválasztáson Ohióban is győzött, a demokrata konvenció óta hét nap alatt 10 eseményen vett itt részt, és az előzetes tervek alapján hétfőn Bill Clinton volt elnökkel az oldalán, két nappal később pedig egyedül kell itt megjelennie. Paul Ryan republikánus alelnökjelölt 19, Joe Biden demokrata alelnökjelölt pedig 10 rendezvényen mondott Ohióban kortesbeszédet.

A The New York Times vasárnap közölt kalkulációja szerint Obama a stabilan rászavazó államokból 185, és az inkább vele rokonszenvező államokból 58 elektori szavazatra számíthat, vagyis 243 voksa van az 538 fős elektori testületben. Az elnökség elnyeréséhez 270 szavazat kell.

Romneynak a stabilan republikánus államokból 180, az inkább az ellenzéki párt felé hajló államokból pedig 28, vagyis összesen 208 támogatója lehet. Vagyis a republikánus kihívónak többet kell elhódítania az „ingaállamok” közül. A lap hét ilyennel számol, amely összesen 89 elektort delegál, és amelyekben a televíziós viták előtt csaknem valamennyiben az elnöknél volt az előny. Elemzők szerint az elmúlt hetekben kezdenek megmutatkozni azoknak az erőfeszítéseknek az eredményei, amelyeket Romney annak érdekében tett, hogy „átégesse” Barack Obama elnök „tűzfalát” a középnyugati „ingaállamokban”.

Romney a hétvégén a 29 elektort delegáló Floridában kampányolt, ahol szombaton megnyílt a lehetőség a személyes korai szavazásra. A republikánus elnökjelöltnek, ha itt nem sikerülne nyernie, 9 másik állammal – köztük Ohióval és három Obama felé hajló állammal – kellene ellensúlyoznia a kudarcot.